Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brioșe cu gem pentru Lunea Rusaliilor

În Lunea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și iau apă sfințită, pentru a stropi câmpurile. neuitând să rostească o anumită formulă magică: „Doamne, norocul nost' să vie tăt la noi!”. Şi tot acum se îndeplinesc alte ritualuri în cinstea răposaţilor.

05 Iunie 2017, 12:40

"Luni după Rusalii se ţine în cinstea morţilor, crezându-se că au ostenit pe drumuri şi că li s-au băşicat picioarele.

Se făcea spălarea picioarelor la mai mulţi copii (băieţi şi fete) cu apă caldă, după care îi unge cu unt alb pe tălpile picioarelor, ca să nu-i mai doară picioarele pe moşii aceia." (Th. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti")

Ce veți fi făcând domniile voastre în Lunea Rusaliilor nu știu, dar eu știu că trebuie sp vp dau o rețetă. Și pentru că au apărut deja cireșele, am să vă propun: Brioșele cu gem de cireșe.

Ai trebuință de: 125 ml lapte dulce, 280 g făină, un pliculeţ praf de copt, un sfert de linguriţă cu sare, o portocală, două ouă, 160 g zahăr pudră, 90 g unt, 200 g gem de cireşe, 20 g seminţe de susan, 10 g seminţe de mac, o lingură cu mentă tocată.

Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul pudră şi sarea până îşi dublează volumul. Se adaugă untul topit şi răcit, seminţele de mac, coaja rasă şi sucul de portocală. Se toarnă laptele dulce, se presară praful de copt, se adaugă făina, menta tocată şi se mixează până se obţine un aluat omogen. Se toarnă jumătate din aluat în forme de brioşă unse cu unt, se pune gemul amestecat cu seminţele de susan în mijlocul fiecăreia, apoi se toarnă deasupra restul de aluat. Se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu 15-20 de minute şi se servesc imediat sau după ce s-au răcit.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei