Brioșe cu gem pentru Lunea Rusaliilor
În Lunea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și iau apă sfințită, pentru a stropi câmpurile. neuitând să rostească o anumită formulă magică: „Doamne, norocul nost' să vie tăt la noi!”. Şi tot acum se îndeplinesc alte ritualuri în cinstea răposaţilor.
05 Iunie 2017, 12:40
"Luni după Rusalii se ţine în cinstea morţilor, crezându-se că au ostenit pe drumuri şi că li s-au băşicat picioarele.
Se făcea spălarea picioarelor la mai mulţi copii (băieţi şi fete) cu apă caldă, după care îi unge cu unt alb pe tălpile picioarelor, ca să nu-i mai doară picioarele pe moşii aceia." (Th. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti")
Ce veți fi făcând domniile voastre în Lunea Rusaliilor nu știu, dar eu știu că trebuie sp vp dau o rețetă. Și pentru că au apărut deja cireșele, am să vă propun: Brioșele cu gem de cireșe.
Ai trebuință de: 125 ml lapte dulce, 280 g făină, un pliculeţ praf de copt, un sfert de linguriţă cu sare, o portocală, două ouă, 160 g zahăr pudră, 90 g unt, 200 g gem de cireşe, 20 g seminţe de susan, 10 g seminţe de mac, o lingură cu mentă tocată.
Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul pudră şi sarea până îşi dublează volumul. Se adaugă untul topit şi răcit, seminţele de mac, coaja rasă şi sucul de portocală. Se toarnă laptele dulce, se presară praful de copt, se adaugă făina, menta tocată şi se mixează până se obţine un aluat omogen. Se toarnă jumătate din aluat în forme de brioşă unse cu unt, se pune gemul amestecat cu seminţele de susan în mijlocul fiecăreia, apoi se toarnă deasupra restul de aluat. Se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu 15-20 de minute şi se servesc imediat sau după ce s-au răcit.