Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brioșe cu gem pentru Lunea Rusaliilor

În Lunea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și iau apă sfințită, pentru a stropi câmpurile. neuitând să rostească o anumită formulă magică: „Doamne, norocul nost' să vie tăt la noi!”. Şi tot acum se îndeplinesc alte ritualuri în cinstea răposaţilor.

05 Iunie 2017, 12:40

"Luni după Rusalii se ţine în cinstea morţilor, crezându-se că au ostenit pe drumuri şi că li s-au băşicat picioarele.

Se făcea spălarea picioarelor la mai mulţi copii (băieţi şi fete) cu apă caldă, după care îi unge cu unt alb pe tălpile picioarelor, ca să nu-i mai doară picioarele pe moşii aceia." (Th. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti")

Ce veți fi făcând domniile voastre în Lunea Rusaliilor nu știu, dar eu știu că trebuie sp vp dau o rețetă. Și pentru că au apărut deja cireșele, am să vă propun: Brioșele cu gem de cireșe.

Ai trebuință de: 125 ml lapte dulce, 280 g făină, un pliculeţ praf de copt, un sfert de linguriţă cu sare, o portocală, două ouă, 160 g zahăr pudră, 90 g unt, 200 g gem de cireşe, 20 g seminţe de susan, 10 g seminţe de mac, o lingură cu mentă tocată.

Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul pudră şi sarea până îşi dublează volumul. Se adaugă untul topit şi răcit, seminţele de mac, coaja rasă şi sucul de portocală. Se toarnă laptele dulce, se presară praful de copt, se adaugă făina, menta tocată şi se mixează până se obţine un aluat omogen. Se toarnă jumătate din aluat în forme de brioşă unse cu unt, se pune gemul amestecat cu seminţele de susan în mijlocul fiecăreia, apoi se toarnă deasupra restul de aluat. Se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu 15-20 de minute şi se servesc imediat sau după ce s-au răcit.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume