Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bulz rumenit pe jăratic (ca la stână)

O toamnă blândă, în marginea muntelui, acolo unde stâna, cu toate ale ei, se etalase văilor dimprejur, de ziceai că la începuturile Lumii, Dumnezeu o stână își dorise să fie Pământul, și Raiul tot o stână era! Imagibea în sine tulburase în mine șirul lung de străbuni oieri, dar parcă și mai tare îmi stârnea pofta mirosul dulce și înțepător de lapte și de brânză, care inundase coasta muntelui.

29 Octombrie 2015, 07:50

Și dinaintea ochilor mi se părea că am o uriașa față de masa verde, cu frunze de aur și de aramă, pe care luceau în soare bulzurile galbene cu brânză albă...

Ei, și dacă tot am pomenit de bulzul ăsta, ia să vă dau rețeta, că poate vi s-o fi făcut poftă!

Să iei mai întâi un litru și jumătate de jintiță pe care o pui la fiert, adăugându-i puțină sare. Când vezi că a dat în clocot, toarnă în ploaie 400 de grame de mălai (din acela "adevărat", adus de la moară) și lasă ceaunul pe foc încă vreo zece minute, amestecând întruna.

Răstoarnă balmoșul ăsta pe un fund de lemn (de tei, că-i mai moale și mămăligii pare să-i fie mai drag să se lipeasca de dânsul), taie-l în cuburi de mărime potrivită și umple-le cu brânză (vreo 300 de grame, cu totul) amestecată bine dinainte cu 100 de grame de unt.

Rotunjește fiecare bucată cu amândouă mâinile, muiate înainte în puțină apă caldă, să nu se lipească de degete. Pune fiecare bulz (sau "urs de mămăligă", cum îi mai spune prin alte părți) cu mare grijă, într-o tavă, pe care ai uns-o cu unt și lasă tava la cuptor până ce se rumenesc bulzii frumos.

Și bulgărele ăsta rumenit se mănâncă fierbinte, cu smântănă rece și cu prietenii alături, să te bucuri de ei și de toamna de aur care învelește valea și muntele.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume