Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bulz rumenit pe jăratic (ca la stână)

O toamnă blândă, în marginea muntelui, acolo unde stâna, cu toate ale ei, se etalase văilor dimprejur, de ziceai că la începuturile Lumii, Dumnezeu o stână își dorise să fie Pământul, și Raiul tot o stână era! Imagibea în sine tulburase în mine șirul lung de străbuni oieri, dar parcă și mai tare îmi stârnea pofta mirosul dulce și înțepător de lapte și de brânză, care inundase coasta muntelui.

29 Octombrie 2015, 07:50

Și dinaintea ochilor mi se părea că am o uriașa față de masa verde, cu frunze de aur și de aramă, pe care luceau în soare bulzurile galbene cu brânză albă...

Ei, și dacă tot am pomenit de bulzul ăsta, ia să vă dau rețeta, că poate vi s-o fi făcut poftă!

Să iei mai întâi un litru și jumătate de jintiță pe care o pui la fiert, adăugându-i puțină sare. Când vezi că a dat în clocot, toarnă în ploaie 400 de grame de mălai (din acela "adevărat", adus de la moară) și lasă ceaunul pe foc încă vreo zece minute, amestecând întruna.

Răstoarnă balmoșul ăsta pe un fund de lemn (de tei, că-i mai moale și mămăligii pare să-i fie mai drag să se lipeasca de dânsul), taie-l în cuburi de mărime potrivită și umple-le cu brânză (vreo 300 de grame, cu totul) amestecată bine dinainte cu 100 de grame de unt.

Rotunjește fiecare bucată cu amândouă mâinile, muiate înainte în puțină apă caldă, să nu se lipească de degete. Pune fiecare bulz (sau "urs de mămăligă", cum îi mai spune prin alte părți) cu mare grijă, într-o tavă, pe care ai uns-o cu unt și lasă tava la cuptor până ce se rumenesc bulzii frumos.

Și bulgărele ăsta rumenit se mănâncă fierbinte, cu smântănă rece și cu prietenii alături, să te bucuri de ei și de toamna de aur care învelește valea și muntele.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei