Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete), unică prin conceptul ei, conține numai meniuri – câteva sute, alese din câteva mii, create de Escoffier pentru diferite ocazii, inclusiv câteva meniuri pentru Crăciun și Revelion.

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 21 Decembrie 2024, 13:18

Ele au fost create pentru restaurantele în care Escoffier a lucrat, precum Grande Hotel de Monte Carlo, Grand National din Lucerna (Elveția), Savoy și Carlton, din Londra, Ritz, din Paris și New York.

Ingrediente: pentru blat: 100 g zahăr, 100 g făină, 5 ouă, un pachet de zahăr vanilinat; pentru cremă: 100 g zahăr cubic, o jumătate de ceaşcă de cafea (lichidă), 3 gălbenuşuri, 250 g unt, 100 g ciocolată neagră (minimum 70% cacao), 2 ml extract de cafea.

Mod de preparate: Pentru blat, amestecați 4 gălbenuşuri cu zahărul şi vanilia. Când amestecul devine cremos, adăugați un ou şi omogenizați din nou câteva minute. Adăugați, puţin câte puţin, făina, apoi albuşurile bătute spumă. Puneți o hârtie unsă cu unt într-o o tavă pătrată şi întindeți, pe ea, aluatul, nivelându-l. Dați aluatul la cuptor 6-7 minute, la temperatura de 200 grade Celsius. Scoateți apoi blatul, îl întoarceți pe o suprafaţă rece, cu tot cu hârtie, şi îl acoperiți cu un prosop. Pentru cremă, topiți, mai întâi, zahărul la foc mic, până obţineți un sirop subţire. Vărsați siropul cald peste gălbenuşuri, amestecând încontinuu, până când se răceşte compoziţia. Adăugați untul întărit şi amestecați în continuare până obţineți o cremă omogenă. Împărţiți apoi preparatul în două: o parte o aromatizați cu cafea, pe cealaltă, cu ciocolată topită în puţină apă. Acum puteți monta „buşteanul de Crăciun”. Scoateți hârtia de deasupra blatului, tartinați cu cremă de cafea, după care rulați blatul în lungul său. Înveliți, în sfârşit, blatul cu cremă de ciocolată, imitând cu ajutorul furculiţei scoarţa unui copac. Decorați, în continuare, buşteanul, după inspiraţie, cu ciupercuţe, oameni de zăpadă, frunze etc., realizate din pastă de zahăr sau pastă de migdale şi pictate cu coloranţi alimentari. Preparatul se păstrează la rece.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume
Reteta zilei 16 Decembrie 2024, 14:59

Șnițele false... de legume

Din legumele adunate în cămară - pentru perioada iernii sau, după caz, pentru postul Crăciunului - puteți pregăti o rețetă...

Șnițele false... de legume