Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caltaboș ca-n Apuseni

Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă, la aromele de coptură, de rom și lemn dulce ale primilor ani.

23 Decembrie 2018, 07:14

Facea mama dumisale atunci cate doua cuptoare de colaci si de paine. Iar cozonac nu se facea ca acum, ci sa gatea truturi... Devinim atenti. Luam creionul si notam un cuvant nou pentru un posibil dictionar gastronomic regional al Romaniei."Truturile se faceau dintr-o faina mai buna, cu lapte si zahar. Se ungeau foile de aluat cu lictar (sau dulceata), se impleteau si se prajeau.

Suntem in casuta cea veche de 200 de ani - singura casa traditionala ramasa in picioare la Panade, cu toate ale timpului cel vechi: cu lada si lepedeu, cu soba si plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hota" a casei taranului roman, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregatite de Ignat.

Dupa ce se umpleau carnatii, se duceau putin afara, unde se sleiau, dupa care se urcau in pod si se puneau pe o leata, la afumat. Se afumau in voie, incet, ca tot fumul se urca la ei... Ce se mai punea la afumat? Toata carnea. si caltabosii.

Toata spata de la porc. Curatata, se punea la sare, in troaca, de azi pe maine, si apoi se scotea si se ducea in pod. Iar daca nu era destul de frig, se crapa putin, sa intre aerul, sa nu se strice la os.

Dar… ia sa facem noi caltaboși, ca-n Apuseni!

Ai trebuința de un mat gros de porc, o jumatate de kilogram de carne, o cescuta de orez, o lingura gris, o ceapa tocata marunt, un morcov ras, 10 stafide, o foaie dafin, o lamaie, piper, cimbru.
Pentru început amestecul de carne se ia si se baga în masina de tocat, apoi, în compozitie se adauga ceapa, o lingurita de sare, una de piper si una de cimbru, stafidele ,morcovul ras si orezul, care a fost spalat bine în prealabil.

Se curata bine matul de porc, se spala si se umple cu amestecul de carne. Se leaga la capete si se pune la fiert într-o oala de 3 litri. Se adauga 1 foaie de dafin, lamâia taiata felii, o ramurica de cimbru si 2-3 stafide. Se lasa pe la foc mic timp de o ora. Apoi, se ia de pe foc si se poate mânca cald.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei