Caltaboș ca-n Apuseni
Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă, la aromele de coptură, de rom și lemn dulce ale primilor ani.
23 Decembrie 2018, 07:14
Facea mama dumisale atunci cate doua cuptoare de colaci si de paine. Iar cozonac nu se facea ca acum, ci sa gatea truturi... Devinim atenti. Luam creionul si notam un cuvant nou pentru un posibil dictionar gastronomic regional al Romaniei."Truturile se faceau dintr-o faina mai buna, cu lapte si zahar. Se ungeau foile de aluat cu lictar (sau dulceata), se impleteau si se prajeau.
Suntem in casuta cea veche de 200 de ani - singura casa traditionala ramasa in picioare la Panade, cu toate ale timpului cel vechi: cu lada si lepedeu, cu soba si plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hota" a casei taranului roman, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregatite de Ignat.
Dupa ce se umpleau carnatii, se duceau putin afara, unde se sleiau, dupa care se urcau in pod si se puneau pe o leata, la afumat. Se afumau in voie, incet, ca tot fumul se urca la ei... Ce se mai punea la afumat? Toata carnea. si caltabosii.
Toata spata de la porc. Curatata, se punea la sare, in troaca, de azi pe maine, si apoi se scotea si se ducea in pod. Iar daca nu era destul de frig, se crapa putin, sa intre aerul, sa nu se strice la os.
Dar… ia sa facem noi caltaboși, ca-n Apuseni!
Ai trebuința de un mat gros de porc, o jumatate de kilogram de carne, o cescuta de orez, o lingura gris, o ceapa tocata marunt, un morcov ras, 10 stafide, o foaie dafin, o lamaie, piper, cimbru.
Pentru început amestecul de carne se ia si se baga în masina de tocat, apoi, în compozitie se adauga ceapa, o lingurita de sare, una de piper si una de cimbru, stafidele ,morcovul ras si orezul, care a fost spalat bine în prealabil.
Se curata bine matul de porc, se spala si se umple cu amestecul de carne. Se leaga la capete si se pune la fiert într-o oala de 3 litri. Se adauga 1 foaie de dafin, lamâia taiata felii, o ramurica de cimbru si 2-3 stafide. Se lasa pe la foc mic timp de o ora. Apoi, se ia de pe foc si se poate mânca cald.
Un text de Simona Lazăr
Sursa foto: Pixabay