Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caltaboș ca-n Apuseni

Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă, la aromele de coptură, de rom și lemn dulce ale primilor ani.

23 Decembrie 2018, 07:14

Facea mama dumisale atunci cate doua cuptoare de colaci si de paine. Iar cozonac nu se facea ca acum, ci sa gatea truturi... Devinim atenti. Luam creionul si notam un cuvant nou pentru un posibil dictionar gastronomic regional al Romaniei."Truturile se faceau dintr-o faina mai buna, cu lapte si zahar. Se ungeau foile de aluat cu lictar (sau dulceata), se impleteau si se prajeau.

Suntem in casuta cea veche de 200 de ani - singura casa traditionala ramasa in picioare la Panade, cu toate ale timpului cel vechi: cu lada si lepedeu, cu soba si plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hota" a casei taranului roman, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregatite de Ignat.

Dupa ce se umpleau carnatii, se duceau putin afara, unde se sleiau, dupa care se urcau in pod si se puneau pe o leata, la afumat. Se afumau in voie, incet, ca tot fumul se urca la ei... Ce se mai punea la afumat? Toata carnea. si caltabosii.

Toata spata de la porc. Curatata, se punea la sare, in troaca, de azi pe maine, si apoi se scotea si se ducea in pod. Iar daca nu era destul de frig, se crapa putin, sa intre aerul, sa nu se strice la os.

Dar… ia sa facem noi caltaboși, ca-n Apuseni!

Ai trebuința de un mat gros de porc, o jumatate de kilogram de carne, o cescuta de orez, o lingura gris, o ceapa tocata marunt, un morcov ras, 10 stafide, o foaie dafin, o lamaie, piper, cimbru.
Pentru început amestecul de carne se ia si se baga în masina de tocat, apoi, în compozitie se adauga ceapa, o lingurita de sare, una de piper si una de cimbru, stafidele ,morcovul ras si orezul, care a fost spalat bine în prealabil.

Se curata bine matul de porc, se spala si se umple cu amestecul de carne. Se leaga la capete si se pune la fiert într-o oala de 3 litri. Se adauga 1 foaie de dafin, lamâia taiata felii, o ramurica de cimbru si 2-3 stafide. Se lasa pe la foc mic timp de o ora. Apoi, se ia de pe foc si se poate mânca cald.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume