Canapele pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa)
Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o dupa-amiaza de iulie, ca aceasta, de acum, în gradina casei, sub perdeaua de glicină ori de mâna-maicii-domnului sau sub pavăza viței-de-vie...
31 Iulie 2015, 02:13
"Ceaiul de la ora 5" era - pe malul Dâmboviței, ca si pe cel al Tamisei, ori ca-n tihnita „moșie de la țară” - o reuniune mondenă.
Prilej de flecareli, de aratat cucoanelor ultima rochie ori ultima palarie cumparata, o bijuterie primita de la un admirator secret... Pentru gazda, ceaiul era posibilitatea de a etala o anume bunastare, caci pe langa cescuta cu lichid aromat si fierbinte erau aduse dinaintea musafirilor platouri cu tartine, hors-d'oeuvres (antreuri), biscuiti si fursecuri. Sa facem o mica trecere in revista a unui posibil meniu, intr-o dupa-amiaza, la ceai. Sandvisuri cu creson, canapele cu caviar, tartlete cu stridii, tartine cu crema de branza, tartine cu masline si foie gras, bulete de ciocolata, gofrete cu nuci, langues-de-chat (limbi de pisica), tarte cu mandarine...
"Canapelele" se serveau in chip obisnuit, fie la inceputul meselor - ca antreuri, alaturi de un paharel de alcool (tuica, mastica etc.) sau cu mezeluri - , fie la ceaiurile de la ora 5. Despre felul in care se preparau, Constantin Bacalbasa, in "Dictatura gastronomica", dadea urmatoarele indicatii:
"Ia miez de paine din ajun, paine alba sau neagra, si taie bucatele groase de cel mult o jumatate de centimetru si mari cam de 4-5 centimetri patrati; aceste panisoare se prajesc foarte putin in unt clarificat, apoi se intind asupra lor unt proaspat si mai multe soiuri de alimente precum vom arata mai jos. Canapea cu unt de sardele: peste paine se intinde cu cutitul untul cu sardele. Canapea cu icre moi: se intind icrele peste panisoara unsa usor cu unt. Canapea cu salata de icre negre: se face salata de icre negre tescuite si se asaza pe paine. Canapea cu crevete: 100 g cozi de crevete pisate cu 250 g unt; intinzi pe paine; adaugi cateva cozi curatate. Canapea cu unt cu mustar: amesteci o lingura cu mustar Savora cu 250 g unt; intinzi pe paine. Canapea cu oua: rascoci ouale, toci dedesubt albusul si galbenusul amestecate cu patrunjel, pui sare si piper si intinzi pe bucatele de paine untata. Canapea daneza: dupa ce ai untat painea asezi deasupra unt cu hrean si bucatele mici de heringi si icre. Canapea talmes-balmes: dupa ce ai untat painea pui deasupra un amestec din unt cu sardele, limba afumata, sunca, oua rascoapte, un peste (ton sau somon). Canapea moscovita: taie in bucati mici pui fript, trufe si varfuri de sparanghel fiert, acoperiti cu sos maioneza piparat bine, amesteca si asaza pe franzela".
Si, asa cum scrie si Bacalbasa, "aceste canapele se pot face la nesfarsit". Bon apetit!
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli