Ascultă Radio Antena Satelor Live

Canapele pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa)

Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o dupa-amiaza de iulie, ca aceasta, de acum, în gradina casei, sub perdeaua de glicină ori de mâna-maicii-domnului sau sub pavăza viței-de-vie...

31 Iulie 2015, 02:13

"Ceaiul de la ora 5" era - pe malul Dâmboviței, ca si pe cel al Tamisei, ori ca-n tihnita „moșie de la țară” - o reuniune mondenă.

Prilej de flecareli, de aratat cucoanelor ultima rochie ori ultima palarie cumparata, o bijuterie primita de la un admirator secret... Pentru gazda, ceaiul era posibilitatea de a etala o anume bunastare, caci pe langa cescuta cu lichid aromat si fierbinte erau aduse dinaintea musafirilor platouri cu tartine, hors-d'oeuvres (antreuri), biscuiti si fursecuri. Sa facem o mica trecere in revista a unui posibil meniu, intr-o dupa-amiaza, la ceai. Sandvisuri cu creson, canapele cu caviar, tartlete cu stridii, tartine cu crema de branza, tartine cu masline si foie gras, bulete de ciocolata, gofrete cu nuci, langues-de-chat (limbi de pisica), tarte cu mandarine...

"Canapelele" se serveau in chip obisnuit, fie la inceputul meselor - ca antreuri, alaturi de un paharel de alcool (tuica, mastica etc.) sau cu mezeluri - , fie la ceaiurile de la ora 5. Despre felul in care se preparau, Constantin Bacalbasa, in "Dictatura gastronomica", dadea urmatoarele indicatii:

"Ia miez de paine din ajun, paine alba sau neagra, si taie bucatele groase de cel mult o jumatate de centimetru si mari cam de 4-5 centimetri patrati; aceste panisoare se prajesc foarte putin in unt clarificat, apoi se intind asupra lor unt proaspat si mai multe soiuri de alimente precum vom arata mai jos. Canapea cu unt de sardele: peste paine se intinde cu cutitul untul cu sardele. Canapea cu icre moi: se intind icrele peste panisoara unsa usor cu unt. Canapea cu salata de icre negre: se face salata de icre negre tescuite si se asaza pe paine. Canapea cu crevete: 100 g cozi de crevete pisate cu 250 g unt; intinzi pe paine; adaugi cateva cozi curatate. Canapea cu unt cu mustar: amesteci o lingura cu mustar Savora cu 250 g unt; intinzi pe paine. Canapea cu oua: rascoci ouale, toci dedesubt albusul si galbenusul amestecate cu patrunjel, pui sare si piper si intinzi pe bucatele de paine untata. Canapea daneza: dupa ce ai untat painea asezi deasupra unt cu hrean si bucatele mici de heringi si icre. Canapea talmes-balmes: dupa ce ai untat painea pui deasupra un amestec din unt cu sardele, limba afumata, sunca, oua rascoapte, un peste (ton sau somon). Canapea moscovita: taie in bucati mici pui fript, trufe si varfuri de sparanghel fiert, acoperiti cu sos maioneza piparat bine, amesteca si asaza pe franzela".

Si, asa cum scrie si Bacalbasa, "aceste canapele se pot face la nesfarsit". Bon apetit!

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei