Carne la garniță (rețetă oltenească)
Sunt multe feluri de mancare pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte: ruloul cosmenesc (carne de porc cu usturoi si costita afumata), rulada olteneasca (cu pui, ciuperci si cascaval de munte), papusile de dragavei (frunze de stevie, rulate si prajite in tigaie, apoi acoperite cu o zeama picanta), saramura de pui (cu ardei copt si rosie coapta), mancarea de prune uscate.
03 Noiembrie 2015, 03:00
Iata si o reteta "ca la Craiova": "Se face mai intai sosul - un sos grosut, legat cu faina si cu zahar ars. Se topeste zaharul si se face un rantas cu ceapa calita si faina. Se stinge cu apa, apoi se adauga prunele uscate, care au fost oparite in prealabil. Se lasa sa fiarba bine. Separat se topesc cateva linguri cu zahar, se toarna putin ulei, faina si se lasa sa se caramelizeze, apoi se pune deasupra."
"Carnea la garniță" se face din spata sau pulpa de porc. Mancare specific olteneasca, vine din timpurile in care taranul nu avea curent electric si frigider, sa puna carnea la congelat. La Craiova, Luis Ghincea îmi spune cum se pregateste. "Se taie carnea in bucati mai mari si se pune intr-un tuci mare, la scazut, cu untura. Din cand in cand, i se pune putina apa. Cand e gata, se baga la untura, intr-o garnita (galeata cu capac) si se lasa la rece cateva luni. In garnita se mai pun straturi de carnaciori si coaste de porc afumate. Se toarna grasime topita deasupra". Pastrata in felul acesta, carnea tine si un an. Olteanca scoate carnea din garnita si o pune in mancare - la iahnie de fasole sau cartofi, la ghiveci de legume - sau o incalzeste in tigaie si o mananca apoi cu salata.