Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi aromați cu paprika, la cuptor

Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodăriile şi sunt de foarte multe ori la indemăna tuturor atunci cănd masa trebuie pregătită foarte uşor şi rapid.

08 Decembrie 2016, 10:02

Acum mai bine de 500 de ani, atunci cănd primii cartofi au trecut oceanul şi au ajuns pe coastele Europei, nimeni nu işi imagina că ei vor stărni o adevărată "revoluţie", foarte multe dintre preparatele de astăzi avănd ca ingrediente principale cartofii. Pot fi serviţi copţi, prăjiţi sau fierţi, sub formă de supă, ciorbă, garnitură pentru fripturi, umplutură pentru plăcinte etc. Important este că ei vă vor asigura energia de care aveţi nevoie datorită conţinutului ridicat de fibre, vitamine şi minerale. Şi cum intotdeauna in cămară vei avea la indemănă cel puţin căţiva cartofi, ei pot fi mereu soluţia de rezervă. Iar dacă şi reţetele sunt simple şi rapid de preparat, nici nu mai trebuie să stai pe gănduri. Masa e aproape gata! Si acum să gătim, împreună, Cartofi aromaţi cu paprika, la cuptor. Rețetă simplă a satului ardelean din ultima jumătate de mileniu.

Ai trebuință de: patru cartofi de mărime medie, două linguri de unt – sau de ulei, un sfert de linguriţă de busuioc sau cimbru uscat, patru linguri de parmezan ras (facultativ) , paprika, mujdei de usturoi.

Cum procedezi? Se freacă cartofii cu o perie şi se taie in două pe lungime. Se topeşte untul sau se înfierbântă uleiul şi se tăvălesc jumătăţile de cartof. Se presară busuiocsau cimbru, parmezan – dacă nu-i zi de post - şi paprika. Intr-un vas termorezistent se pun cartofii aşezaţi in cerc şi se aşază in cuptor. Se intorc din cănd in cănd pănă cănd se inmoaie şi pot fi străpunşi de dinţii unei furculiţe. Se servesc cu smăntănă proaspătă – în zilele de dulce ori cu mujdei de usturoi.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume