Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Cerul și pământul” (rețete românești pe gustul tău)

Nu știu cât de atent ați ascultat domniile voastre colindele din iarna asta, ca și din toate iernile de până acum, dar e un colind ce zice-așa: Cerul și colindul/ În cântec răsună/ Îngeri și oameni/ Cântă împreună.

01 Ianuarie 2016, 06:57

De ce vă amintesc versurile din Ajunul Crăciunului, taman acum, de Sfântul Vasile. Păi, fiindcă, în leagănul sărbătorilor aflându-ne încă mi-am zis să vă învăț cum se gătește acest fel de mâncare ce poartă numele colindului cu pricina. Cerul și pământul. (Și este una dintre cele mai interesante retete romanesti culese din Ardeal.)

Trebuință ai de un kil de cartofi și de a zecea parte ceapă (100 g), și-apoi de unt (cât două nuci), de-un sfert de kil de mere acrișoare, de-un kil de sângerete sau de chișcă albă (că doar tocmai fuseră Ignatul și Crăciului și-ți e cămara plină cu bucate din... porc), ulei și sare, zahăr pudră.

Ceapa o toci mărunt și o călești în unt. Cartofii îi cureți, îi tai cuburi și peste ceapă îi arunci. În câteva minute, torni și apă, nu prea multă, și lași să fiarbă, piciocii (cartofii - n.n.) să se-nmoaie. Adaugi merele, de coajă curățate și felii tăiate. Și iarăși lași să fiarbă, până scade apa (de e prea mult lichid la urmă, îl azvârli). Faci un piure din astea toate (adăugându-le sare și zahăr pudră).

Sângeretele sau chișca albă (caltaboșul, cum îi zice-n alte părți), îl înțepi cu o scobitoare ori c-un ac și-l pui să se pârpălească în apă cu ulei (când apa se evaporă și el începe a se rumeni-n unsoare, îl întorci pe toate părțile și apoi din tigaie-l scoți).

La masă-aduci piureul de cartofi și mere, cu sângeretele deasupra și un picuț de sos din cel ce s-a format în cratiță, la urmă.

Rețeta-i din Ardeal și, după cum se vede - cu mere și cu zahăr pudră - are influențe din gastronomia sașilor.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume