Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chec cu mere văratice (rețetă pentru Moșii lui Sânpetru)

Sfantul Petru este cel mai de seama dintre toti sfintii, pentru ca doar el tine cheile Raiului, deschizand poarta doar celor curati la suflet. Tot Sfantul Petru deschide usile tuturor incaperilor din cer.

29 Iunie 2016, 08:27

Oamenii isi inchipuiau Imparatia Cereasca precum o casa mai mare taraneasca, avand multe incaperi, cu hambare pline de grane si mori de macinat.

Asa ca nu este de mirare ca Sfantul Petru imparte tuturor hrana.
Sfantul Petru mai este raspunzator de aparitia furtunilor si a grindinei. In cer el fierbe "pietrele de gheata" timp de trei zile pentru a le marunti. In felul acesta ele nu vor vatama culturile atunci cand ajung pe pamant sub forma de ploaie. Tunetele care se aud inainte de furtuna reprezinta un semn ca Sfantul Petru nu i-a uitat pe oameni si munca lor si fierbe in continuare pietrele.

Sfantul Petru mai face o minune. Cand loveste cu biciul, din el sar scantei care se transforma imediat in licurici ce stralucesc in mijlocul noptii ca ziua. In bunatatea sa, Sfantul Petru trimite licuricii pe pamant ca sa lumineze calea celor care se ratacesc in paduri sau in locuri pustii.

La Mosii de San-Petru se dau de pomana mere, colaci si lumanari care sa lumineze calea celor de pe taramul celalalt. Femeile tinere nu aveau voie sa manance mere pana in aceasta zi, ca sa nu-i supere pe morti. Merele erau culese cu grija, fara a bate copacul. Se credea ca fiecare mar care atingea pamantul se transforma intr-o sumedenie de pietre de gheata ce cadeau din cer tocmai atunci cand se coceau legumele din gradini.

Și dacă tot ai cules cum se cuvine merele din mărul cel dulce de Sân Petru, atunci să-ți dau și o rețetă (nițeluș mai „domnească”): chec cu mere.

Ai trebuință de: 7 mere, 1 1/2 pahar cu zahar, 1 pahar cu ulei, 2 1/2 pahare cu faina, 1/2 pahar cu nuca macinata, stafide, 1 praf de copt, 1 praf de sare, scortisoara, zahar vanilinat, zahar pudr.ă.

Merele se curata, se taie felii subtiri si se pun, cu zaharul, intr-o cratita, la foc mic. Se lasa pana se topeste zaharul. Se adauga o parte din faina, mirodeniile, sarea, nuca si stafidele. Se amesteca, adaugand uleiul si faina ramasa. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se dă la cuptor și nu se deschide ușa în primele 20 de minute, după care se întoarce tava și se mai lasăm după nevoie, 10-15 minute. Se scoate, se răstoarnă din tavă și, când s-a răcit, se presară zahăr pudră.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume