Chec cu mere văratice (rețetă pentru Moșii lui Sânpetru)
Sfantul Petru este cel mai de seama dintre toti sfintii, pentru ca doar el tine cheile Raiului, deschizand poarta doar celor curati la suflet. Tot Sfantul Petru deschide usile tuturor incaperilor din cer.
29 Iunie 2016, 08:27
Oamenii isi inchipuiau Imparatia Cereasca precum o casa mai mare taraneasca, avand multe incaperi, cu hambare pline de grane si mori de macinat.
Asa ca nu este de mirare ca Sfantul Petru imparte tuturor hrana.
Sfantul Petru mai este raspunzator de aparitia furtunilor si a grindinei. In cer el fierbe "pietrele de gheata" timp de trei zile pentru a le marunti. In felul acesta ele nu vor vatama culturile atunci cand ajung pe pamant sub forma de ploaie. Tunetele care se aud inainte de furtuna reprezinta un semn ca Sfantul Petru nu i-a uitat pe oameni si munca lor si fierbe in continuare pietrele.
Sfantul Petru mai face o minune. Cand loveste cu biciul, din el sar scantei care se transforma imediat in licurici ce stralucesc in mijlocul noptii ca ziua. In bunatatea sa, Sfantul Petru trimite licuricii pe pamant ca sa lumineze calea celor care se ratacesc in paduri sau in locuri pustii.
La Mosii de San-Petru se dau de pomana mere, colaci si lumanari care sa lumineze calea celor de pe taramul celalalt. Femeile tinere nu aveau voie sa manance mere pana in aceasta zi, ca sa nu-i supere pe morti. Merele erau culese cu grija, fara a bate copacul. Se credea ca fiecare mar care atingea pamantul se transforma intr-o sumedenie de pietre de gheata ce cadeau din cer tocmai atunci cand se coceau legumele din gradini.
Și dacă tot ai cules cum se cuvine merele din mărul cel dulce de Sân Petru, atunci să-ți dau și o rețetă (nițeluș mai „domnească”): chec cu mere.
Ai trebuință de: 7 mere, 1 1/2 pahar cu zahar, 1 pahar cu ulei, 2 1/2 pahare cu faina, 1/2 pahar cu nuca macinata, stafide, 1 praf de copt, 1 praf de sare, scortisoara, zahar vanilinat, zahar pudr.ă.
Merele se curata, se taie felii subtiri si se pun, cu zaharul, intr-o cratita, la foc mic. Se lasa pana se topeste zaharul. Se adauga o parte din faina, mirodeniile, sarea, nuca si stafidele. Se amesteca, adaugand uleiul si faina ramasa. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se dă la cuptor și nu se deschide ușa în primele 20 de minute, după care se întoarce tava și se mai lasăm după nevoie, 10-15 minute. Se scoate, se răstoarnă din tavă și, când s-a răcit, se presară zahăr pudră.