Chifteluțe cu tarhon, în sos roșu (rețete românești pe gustul tău)
Din Ardealul gusturilor împerecheate, cu… căsătorii mixte între bucate, vine și această rețetă ce-a primit drept zestre… o legătură de tarhon. Poate vi se pare că-i joacă, dar rețeta cu pricina e treabă serioasă și-o să vă pună ceva probleme, dacă nu luați aminte la modul ei de preparare.
03 Ianuarie 2016, 22:05
Chifteluțele cu tarhon, îmbăiate în sos aromat, se pregătesc astfel:
La 400 g de carne de vacă adaugi 300 g carne de porc; apoi 200 g ceapă, o franzelă (de 200 g), două legături de verdeață, patru legături de tarhon, 4 ouă, făină - o jumătate de cană, usturoi, roșii - un kilogram (să fie!), untdelemn - 150 ml, unt - o țâră, smântână - un sfert de kil sau mai bine, piper și sare.
Carnea se dă prin mașina de tocat, ceapa se toacă mărunt și se călește-n ulei (doar cât să-nceapă a sticli). Franzela se înmoaie-n apă și se stoarce bine. Verdeața și tarhonul se toacă mărunt-mărunt. Se-amestecă totul, se-adaugă ouăle și sarea, se frământă bine compoziția și apoi se formează chifteluțele, care se dau iute prin făină și se prăjesc în untdelemn.
Roșiile, despielițate și desămânțate, se taie-n felii și se pun la fiert cu mujdei de usturo, iar după ce au fiert, se pasează printr-o sită sau printr-un... pasoar. Din restul de făină, unt și smântână se face un sos alb, care se amestecă apoi cu roșiile pasate - ceea ce va face iute din el un sos... roșu (mai roziu), care se diluează cu puțină apă (fiartă).
Se mai potrivește gustul de sare, se așază chifteluțele în acest sos și se mai fierb împreună un sfert de ceas, la foc molcolm.