Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chifteluțe cu tarhon, în sos roșu (rețete românești pe gustul tău)

Din Ardealul gusturilor împerecheate, cu… căsătorii mixte între bucate, vine și această rețetă ce-a primit drept zestre… o legătură de tarhon. Poate vi se pare că-i joacă, dar rețeta cu pricina e treabă serioasă și-o să vă pună ceva probleme, dacă nu luați aminte la modul ei de preparare.

03 Ianuarie 2016, 22:05

Chifteluțele cu tarhon, îmbăiate în sos aromat, se pregătesc astfel:

La 400 g de carne de vacă adaugi 300 g carne de porc; apoi 200 g ceapă, o franzelă (de 200 g), două legături de verdeață, patru legături de tarhon, 4 ouă, făină - o jumătate de cană, usturoi, roșii - un kilogram (să fie!), untdelemn - 150 ml, unt - o țâră, smântână - un sfert de kil sau mai bine, piper și sare.

Carnea se dă prin mașina de tocat, ceapa se toacă mărunt și se călește-n ulei (doar cât să-nceapă a sticli). Franzela se înmoaie-n apă și se stoarce bine. Verdeața și tarhonul se toacă mărunt-mărunt. Se-amestecă totul, se-adaugă ouăle și sarea, se frământă bine compoziția și apoi se formează chifteluțele, care se dau iute prin făină și se prăjesc în untdelemn.

Roșiile, despielițate și desămânțate, se taie-n felii și se pun la fiert cu mujdei de usturo, iar după ce au fiert, se pasează printr-o sită sau printr-un... pasoar. Din restul de făină, unt și smântână se face un sos alb, care se amestecă apoi cu roșiile pasate - ceea ce va face iute din el un sos... roșu (mai roziu), care se diluează cu puțină apă (fiartă).

Se mai potrivește gustul de sare, se așază chifteluțele în acest sos și se mai fierb împreună un sfert de ceas, la foc molcolm.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei