Ciorbă ardelenească de pește
Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi gândit că el poate fi adăugat și într-o ciorbă de pește.
Articol de Simona Lazăr, 22 Decembrie 2024, 15:06
Ingrediente: capete de pește (crap, somn, șalău), icre, lapți, o ceapă mică, 200 g rădăcinoase (morcov, rădăcină de pătrunjel), 6-8 boabe de piper, un cățel de usturoi, 20 g frunze de tarhon, 20 g zahăr, sare, oțet, 50 g făină, 200 ml smântână, un ou.
Preparare: Puneți rădăcinoasele (curățate și tăiate pe lung), ceapa și usturoiul în apă clocotită, cu puțină sare și piper. Lăsați să fiarbă la foc potrivit timp de una până la 2două ore. Strecurați. Sărați capetele de pește și lăsați-le aparte timp de o jumătate de oră. Puneți peștele în zeama în care au fiert rădăcinoasele, adăugați tarhonul tocat fin și fierbeți timp de 15 până la 20 de minute. Strecurați din nou și scoateți carnea de pe capetele de pește. Se bate oul cu smântână, se încorporează și făina, se adaugă lapții și icrele și se mai fierbe totul câteva minute, la foc mic. În farfurii se distribuie carnea scoasă de pe capetele de pește, icrele și lapții și se toarnă zeama îngroșată. Legumele fierte se pot adăuga în farfurie sau se servesc alături. Se acrește, după gust, cu oțet.
Text și rețetă: Simona Lazăr
Foto: Pixabay
Citește aici mai multe rețete tradiționale românești