Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi gândit că el poate fi adăugat și într-o ciorbă de pește.

Articol de Simona Lazăr, 22 Decembrie 2024, 15:06

Ingrediente: capete de pește (crap, somn, șalău), icre, lapți, o ceapă mică, 200 g rădăcinoase (morcov, rădăcină de pătrunjel), 6-8 boabe de piper, un cățel de usturoi, 20 g frunze de tarhon, 20 g zahăr, sare, oțet, 50 g făină, 200 ml smântână, un ou.
Preparare: Puneți rădăcinoasele (curățate și tăiate pe lung), ceapa și usturoiul în apă clocotită, cu puțină sare și piper. Lăsați să fiarbă la foc potrivit timp de una până la 2două ore. Strecurați. Sărați capetele de pește și lăsați-le aparte timp de o jumătate de oră. Puneți peștele în zeama în care au fiert rădăcinoasele, adăugați tarhonul tocat fin și fierbeți timp de 15 până la 20 de minute. Strecurați din nou și scoateți carnea de pe capetele de pește. Se bate oul cu smântână, se încorporează și făina, se adaugă lapții și icrele și se mai fierbe totul câteva minute, la foc mic. În farfurii se distribuie carnea scoasă de pe capetele de pește, icrele și lapții și se toarnă zeama îngroșată. Legumele fierte se pot adăuga în farfurie sau se servesc alături. Se acrește, după gust, cu oțet.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume
Reteta zilei 16 Decembrie 2024, 14:59

Șnițele false... de legume

Din legumele adunate în cămară - pentru perioada iernii sau, după caz, pentru postul Crăciunului - puteți pregăti o rețetă...

Șnițele false... de legume