Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă cu găluște de pâine (rețetă pentru mijlocul verii)

În prima zi din iulie, gospodarii au grijă să nu nemulțumească cu nimic o divinitate populară, misterioasă, despre care se ştie doar că tare îi mai place să abată focul asupra gospodăriilor. Ana-Foca, căci acesta este numele ei, "se ţine pentru a fi scutit prin întreg anul de vreo daună de foc sau ca să roadă şoarecii lucrurile din ladă", zicea Artur Gorovei.

02 Iulie 2017, 11:28

În credinţa populară, focul era considerat sfânt, chiar Dumnezeu. Din această pricină, nimeni nu avea voie să-l vorbească de rău sau să-l folosească nechibzuit. O dată ce este aprins în vatră este vegheat cu băgare de seamă, având grijă ca să nu se stingă, căci asta va atrage asupra gospodinei multe nenorociri. După ce o treabă se considera încheiată, focul era învelit în cenuşă, ca un odor de preţ.

Cu ceva vreme în urmă, în unele case chiar i se ura "Seară bună!". De asemenea, odată ajunşi în casă nu era îngăduit ca vreun membru al familiei să facă focul în sobă, considerându-se că acela ar fi murit primul. În schimb era bine a chema pe unul dintre bătrânii satului pentru a se ocupa de această sarcină, abătându-se astfel bunăstarea şi norocul asupra gospodăriei. Când femeile umpleau borşul cel acru pentru mâncărurile din an, aveau grijă să toarne o lingură în foc ca să fie la fel de aspru ca şi vâlvătaia focului.

Într-o zi ca aceasta, unii zic că nu e bine să te apropii de vatră. De plită. De cuptor. De-aceea, rețeta care urmează eu spun să o lăsați pentru ziua ce vine: CIORBĂ CU GĂLUŞTE DE PÂINE
Ai trebuință de o ceapă, un morcov, 4 roşii, o ţelină mică, jumătate de linguriţă cu seminţe de chimen, 300 g mazăre, o lingură cu pastă de tomate, 300 ml borş, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 500 g miez de pâine, două ouă, 225 ml lapte dulce, leuştean, sare, piper.

Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se toacă mărunt. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se taie cubuleţe. Se încinge uleiul într-o crăticioară, se pun legumele şi se călesc cinci minute. Într-o oală se fierb doi litri de apă şi când încep să clocotească se pun legumele călite.

Se fierb 15 minute, se adaugă mazărea şi seminţele de chimen. Se condimentează, se continuă fierberea până când legumele sunt fierte, apoi se toarnă borşul. Într-un bol se pune miezul de pâine rupt în bucăţele, se toarnă laptele rece şi se lasă să se înmoaie.

Se stoarce, se pune într-un bol separat, se amestecă cu ouăle, sare, piper şi se formează găluşte cu mâinile umede. Se pun în oală, se fierb până se ridică la suprafaţă, apoi se adaugă pasta de tomate şi roşiile date pe răzătoare.

Se lasă să fiarbă 15 minute, se presară leuştean tocat şi se lasă să se răcească.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei