Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de dovlecei (acrită cu aguridă) - rețeta lui Bacalbașa

Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure, nemaiavând trebuință să aștepte venirea femeilor la prânzul cel mare. Aguridă îi spune bobului de strugure verde, tare și acru, dar tot aguridă e numită orice perjă, corcodușă ori zarzără necoaptă, pusă și ea în oala de ciorbă.

04 Iulie 2015, 09:32

Atât de acră e agurida, că geniul poporului român a inventat vorba asta: „părinții au mâncat aguridă, iar copiilor li s-au strepezit dinții”.

Și să vă mai spun una: în primele colecții de rețete medievale, de pe tot întinsul Europei apusene, apare un preparat - verjus sau sauce vert - obținut din aguridă zdrobită și pus la păstrare, la rece, pentru a înăcri peste an supele.

Cu aguridă acreau supa cu dovlecei și aceia care i-au dat rețeta care urmează lui Constantin Bacalbașa, de-a pus-o între coperțile „Dictaturii gastronomice” (ediția princeps: 1934, reeditată în 2009 de Editura Cartex, cu o prefață și note de Simona Lazăr).

„Razi coaja de la dovlecei, îi scobești și îi umpli iarăși cu ce ai scos din ei, amestecat cu miez de franzelă, cu tocătură de carne de miel, în care amesteci un ou sau două, după cantitate, sare, piper, puțin orez și pătrunjel. Așezi dovleceii umpluți în oala cu zeamă de carne și îi lași să fiarbă, adăugând puțin orez, sare, piper, ceapă tocată mărunt și coajă de la o jumătate de lămâie. Când carnea este fiartă, dai la masă. Se pune în zeamă, să fiarbă înainte, zarzavatul de supă, apoi se pun dovleceii, care se pot pune și cu apă în loc de zeamă de carne.

Mulți servesc această supă cu aguridă. Se fierb boabele de aguridă cu puțină apă, apoi se zdrobesc și se strecoară zeama lor peste ciorba de dovlecei.”

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume