Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

Ciorba de fasole cu afumatura, in castron de paine, e o reteta intrata deja in traditie si-n Ardeal, in Tinutul Secuiesc, dar si dincoace de munte in Oltenia. Ca-i moda sau poveste veche, nu stiu bine a va zice, dar...

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

23 Noiembrie 2022, 08:38

Nu cred ca stramosii, oameni cu credinta si cu respect pentru paine, ar fi irosit „trupul Domnului” doar ca sa aiba o… vesela mai altcumva.

Castiga insa tot mai mult teren, pe la pensiuni si restaurante cu specific autohton, prezentarea ciorbitei de fasole sau a iahniei cu afumatura in ditamai painea de casa, cu coaja groasa si gust imbietor. Am gasit-o, cu variatii, si-n Ardealul muntos ori deluros, si-n Oltenia de sub munte. Semn ca de proteina – fie ea animala sau vegetala – are nevoie tot omul care munceste la padure sau merge cu vitele la pasune. Ori face alte munci grele, dupa meseria pe care o are si nevoile casei lui. Acu... sa nu ma-ntelegeti gresit, ca prin campie nu au oamenii nevoie de putere, dar parca de proteine si lipide – binomul perfect al acestei retete – e mai mare nevoie in locurile mai racoroase.

Ciorba de fasole, in castron de paine (reteta)

Dar sa ne apucam mai degraba de gatit ciorba de fasole in castron de paine, cu afumatura care-i da parfum si gust desavarsit!

De ce ai nevoie, pentru aceasta reteta?

Fasole boabe, costita afumata, ceapa, ardei, telina, pastarnac, rosii proaspete, bulion, sare, marar, tarhon, o paine rotunda, coapta in casa (cu coaja groasa).

Cum se procedeaza: Se pune fasolea la inmuiat, de cu seara, in apa apa rece. Dimineata, fasolea se scurge, se spala si se pune la oparit. Se schimba apa, se pune din nou la fiert in apa oparita, impreuna cu costita. Cand este pe jumatate fiarta se adauga zarzavatul spalat si tocat. Cand toate ingredientele sunt fierte se adauga rosiile proaspete, bulionul si se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adauga sarea si tarhonul. Painea se taie putin, i se scoate miezul, se toarna ciorba peste care se presara marar tocat fin si se asaza la loc capacul de paine.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume