Ciorba de fasole cu laște, ca la Ampoița
Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritate a satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice ca ar fi poposit si Dumnezeu, intr-una dintre peregrinarile sale pe pamant.
22 Noiembrie 2022, 08:38
Pe Valea Ampoiului a gasit salas de odihna si tarani vrednici, care l-au omenit cu placinta pe lespede si cu… ciorba de fasole cu laste de casa. Cum se prepara aceasta ciorba?
Ai trebuință de: 400 g fasole boabe (albă), o lingură de untdelemn, o ceapă, doi morcovi, o linguriță de boia dulce, o lingură de mălai, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper, o lingură cu oțet, 200 g laște (tăiței de casă); facultativ: 200 g smântână.
Cum se procedează: Fasolea se curăță, se spală, se pune la înmuiat în apă rece, de seara. Se schimbă apa cel puțin o dată. A doua zi se varsă apa, se trece fasolea pe sub jet de apă, se pune în alt vas cu apă, cât să o acopere de două degete, și se dă la fiert. După primele clocote, se varsă apa și se pune alta, de data aceasta deja fiartă, se adaugă sare și morcovii tăiați rondele sau cubulețe. Se lasă să fiarbă la foc potrivit.
Între timp, într-o tigaie („lespede” se spune în Apuseni) se pune o lingură de untdelemn, se adaugă ceapă tăiată mărunt, paprika (boia de ardei) și mălai. Se călesc toate împreună și se răstoarnă peste fasole. (Acest rântaș de mălai este mai sănătos decât cel de făină de grâu).
Se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se adaugă laștele de casă (tăițeii). Se lasă să fiarbă și acestea.
La sfârșit, dacă se dorește și dacă e dezlegare, se pune smântână. Dacă nu, se adaugă doar pătrunjelul și mărarul tocate mărunt, se acrește cu oțet și se mai drege gustul cu sare și piper.