Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorba de fasole cu laște, ca la Ampoița

Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritate a satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice ca ar fi poposit si Dumnezeu, intr-una dintre peregrinarile sale pe pamant.

22 Noiembrie 2022, 08:38

Pe Valea Ampoiului a gasit salas de odihna si tarani vrednici, care l-au omenit cu placinta pe lespede si cu… ciorba de fasole cu laste de casa. Cum se prepara aceasta ciorba?

Ai trebuință de: 400 g fasole boabe (albă), o lingură de untdelemn, o ceapă, doi morcovi, o linguriță de boia dulce, o lingură de mălai, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper, o lingură cu oțet, 200 g laște (tăiței de casă); facultativ: 200 g smântână.

Cum se procedează: Fasolea se curăță, se spală, se pune la înmuiat în apă rece, de seara. Se schimbă apa cel puțin o dată. A doua zi se varsă apa, se trece fasolea pe sub jet de apă, se pune în alt vas cu apă, cât să o acopere de două degete, și se dă la fiert. După primele clocote, se varsă apa și se pune alta, de data aceasta deja fiartă, se adaugă sare și morcovii tăiați rondele sau cubulețe. Se lasă să fiarbă la foc potrivit.

Între timp, într-o tigaie („lespede” se spune în Apuseni) se pune o lingură de untdelemn, se adaugă ceapă tăiată mărunt, paprika (boia de ardei) și mălai. Se călesc toate împreună și se răstoarnă peste fasole. (Acest rântaș de mălai este mai sănătos decât cel de făină de grâu).

Se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se adaugă laștele de casă (tăițeii). Se lasă să fiarbă și acestea.

La sfârșit, dacă se dorește și dacă e dezlegare, se pune smântână. Dacă nu, se adaugă doar pătrunjelul și mărarul tocate mărunt, se acrește cu oțet și se mai drege gustul cu sare și piper.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei