Ciorbă de fasole în coajă de pâine (rețete românești pe gustul tău)
Să trecem iarăși munții, în Ardeal, în căutare de retete romanesti. Pe gustul vostru, al tuturor! Vă promit azi o rețetă lesne de făcut și de post, și de dulce, după cum e ziua din calendar și vrerea voastră de a ține sărbătorile și restricțiile lui.
04 Ianuarie 2016, 23:45
Strămoșii, oameni cu credință și cu respect pentru pâine, nu ar fi risipit niciodată „trupul Domnului” pentru a confecționa inedita veselă ce e atât de mult pe placul turiștilor de acum. Intrarea pâinii năltuțe și cu coajă groasă în rețetarul pensiunilor și al restaurantelor cu bucătărie tradițională are cel puțin o coadă de influență franțuzească - după unii, austriacă - după alții.
Dar, de unde ar fi, câtă vreme ciorba e neaoșă, pâine - la fel, asocierea dintre ele ne convine. De aceea, fără alte farafastâcuri, eu zic să trecem la rețetă!
Ai trebuință, deci, de: fasole boabe, costiţă afumată (dacă nu-i zi de post, că dacă e și vrei să-l ții va trebui să treci iute peste acest ingredient), ceapă, ardei, ţelină, păstârnac, roşii proaspete, bulion, sare, mărar, tarhon, o pâine rotundă, coaptă în casă (cu coajă groasă).
Cum se procedează: Se pune fasolea la înmuiat, de cu seară, în apă apă rece. Dimineața, fasolea se scurge, se spală şi se pune la opărit. Se schimbă apa, se pune din nou la fiert în apă opărită, împreună cu costiţa. Când este pe jumătate fiartă se adaugă zarzavatul spălat şi tocat. Când toate ingredientele sunt fierte se adaugă roşiile proaspete, bulionul şi se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adaugă sarea şi tarhonul. Pâinea se taie puţin, i se scoate miezul, se toarnă ciorba peste care se presară mărar tocat fin și se așază la loc capacul de pâine.