Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de legume cu sardine de sărbătoarea Sfântului Dosoftei

Gustoase sunt si zilele de post, mai ales atunci cand biserica si inalții ierarhi randuiesc... dezlegari, spre desfatarea crestinilor! Azi se cuvine a-l cinsti pe Sfantul Dosoftei, mitropolit al Moldovei intre anii 1671-1693.

Articol de Simona Lazăr, 13 Decembrie 2024, 15:00

Nascut in anul 1624, in orasul Suceava, si trecut la cele vesnice in data de 13 decembrie 1693, in exil, ierarhul carturar Dosoftei a fost unul dintre mitropolitii cei mai de seama pe care i-a avut vreodata Moldova.

Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, este cunoscut mai ales pentru dragostea si hotararea cu care a luptat pentru traducerea in limba romana a cartilor bisericesti necesare, astfel incat tot poporul sa inteleaga cele rostite in biserica. Interesant este ca, înainte chiar de a fi intrat în calendare, mitropolitul Dosoftei a lasat urme in comunitatea breslei tipografilor. Nu intamplator, in anul 1918, tipografii din Bucuresti intrau in greva pentru condiții mai bune de lucru. Multi ani, 13 decembrie a fost doar Ziua Tipografului, pentru ca mai apoi patronul religios al acestei zile sa devină chiar Sfantul tipograf Dosoftei!

Prin traditie, in ziua de 13 decembrie se pregatesc retete pe baza de peste, caci in calendare e dezlegare la peste. Asadar, gatim azi Ciorba de legume cu sardine.

Ai trebuinta de un kilogram sardine, 3 dovlecei, doua cepe, 200 g ciuperci, doi ardei capia, un morcov, o telina mica, doua gulii, 100 g linte, un ardei iute, 300 ml suc de rosii, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o lingurita cu boia dulce, sare, piper, leustean, patrunjel, marar.
Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Ardeii capia se curata de seminte, se spala si se taie cubulete. Guliile, morcovul si telina se curata de coaja, se spala si se taie felii subtiri sau cubulete. Lintea se pune la inmuiat cu doua ore inainte, se fierbe 20 de minute si se transfera intr-un bol cu apa rece. Ciupercile se spala, se taie felii si se pun intr-un bol. Se incinge uleiul intr-o cratita, se caleste morcovul cu telina, se adauga gulia, dovleceii taiati felii, ardeii si lintea. Se calesc pana se inmoaie, se toarna intr-o oala cu doi litri de apa, se condimenteaza si se lasa sa fiarba. Cand sunt aproape fierte se adauga ciupercile, se fierb zece minute, se adauga pestii curatati si spalati, boiaua dulce si sucul de rosii. Se fierbe totul la foc mic 10-15 minute, se presara verdeata tocata, se verifica de gust si se adauga ardeiul iute taiat jumatati. Se acopera cu un capac, se lasa zece minute ca sa se imbine gusturile, apoi se serveste.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume