Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de legume (rețeta nevestei lui Ion Lumânare)

Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui și de bucatele pe care le gătește. Când i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adică - tocmai deschidea ușița cuptorului în care se coceau pâinile.

27 Aprilie 2015, 04:13

Pâini mai mici, de le zicea „picioi”. Puse laolaltă într-o cratiță mare, rotundă și mai năltuță.

Dar acolo, în câmpie, se fac în special ciorbe și tocane, cu legume multe. Nu de alta, dar pline sunt solariile, la ceasul ăsta, iar în camp încep de-acum a se pune răsadurile. Cum face ciorba de zarzavat si de legume a mamei Lina a lui Ion Lumânare? Ea taie patru cepe și le călește un pic în ulei. Se călesc deoparte și patru roșii tăiate, se pune un morcov și un postârnac (mama Lina rostește, ca în zonă, «postârnac») dați prin răzătoare. Peste ceapa călită punem apa și o lăsăm să fiarbă un pic.

Punem roșiile, morcovul și păstârnacul și când au fiert bine, eu pun o lingură cu orez. După ce s-au făcut toate, punem borș de țară. După gust, să nu iasă ciorba prea acră. Mai adăugăm sare. Batem un ou ori două cu făină și puțin ulei, cât să iasă o pastă mai groasă, și le trecem prin pâlnie, ori le punem cu furculița, de ies ca o fideluță. Dacă au fiert toate, tocăm pătrunjel, leuștean proaspăt și punem în oală. Batem și un ou, să dregem zeama fierbinte.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume