Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă dunăreană de pește

Ciorba este nelipsită de pe masa românului, la fel ca mămăliga, cârnaţii sau şunca. Ne-am obişnuit să le considerăm “de-ale casei”, invenţii româneşti care sfidează timpul. Ei bine, unele dintre aceste preparate au ajuns pe plaiurile mioritice în urma capriciilor istoriei.

22 Noiembrie 2022, 20:38

Imperiul Otoman, temuta stăpânire de acum câteva secole, a influenţat puternic civilizaţia şi cultura popoarelor care i-au fost supuse. Gastronomia nu a făcut excepţie.

Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).

Pentru o zi ca aceasta, cu dezlegare la vietăți marine, avem și noi o rețetă gustoasă-gustoasă, care să le împace pe toate: și pofta de zeamă fierbinte, și cheful de-o coadă de pește!

Ai trebuință de: 200 g morcovi, două cepe roşii, doi dovlecei, 700 g peşte mic, un ardei gras, două linguri cu ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel, un ardei iute, 300 ml borş, două roşii, sare, piper, mălai, pâine, usturoi. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie rondele. Dovleceii se spală, se taie rondele, se presară cu sare, se amestecă şi se pun într-o strecurătoare.
Într-o crăticioară se încinge uleiul de floarea-soarelui, se pune ceapa, se căleşte cinci minute, apoi se adaugă morcovii. Se călesc zece minute, apoi se toarnă într-o oală în care fierb doi litri de apă. Se condimentează şi se lasă la fiert 15 minute. Se adaugă dovleceii, ardeiul gras tăiat julien sau cuburi, se fierbe încă zece minute, apoi se adaugă peştele curăţat şi spălat. Se toarnă borşul, se presară câteva cozi de pătrunjel, roşiile date prin răzătoare şi se fierbe totul la foc mediu zece minute. Se verifică de gust, se adaugă ardeiul iute, pătrunjel tocat şi se ia de pe foc. Se serveşte fierbinte, cu mămăligă sau crutoane de pâine aromate cu usturoi.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume