Ciorbă dunăreană de pește
Ciorba este nelipsită de pe masa românului, la fel ca mămăliga, cârnaţii sau şunca. Ne-am obişnuit să le considerăm “de-ale casei”, invenţii româneşti care sfidează timpul. Ei bine, unele dintre aceste preparate au ajuns pe plaiurile mioritice în urma capriciilor istoriei.
22 Noiembrie 2022, 20:38
Imperiul Otoman, temuta stăpânire de acum câteva secole, a influenţat puternic civilizaţia şi cultura popoarelor care i-au fost supuse. Gastronomia nu a făcut excepţie.
Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).
Pentru o zi ca aceasta, cu dezlegare la vietăți marine, avem și noi o rețetă gustoasă-gustoasă, care să le împace pe toate: și pofta de zeamă fierbinte, și cheful de-o coadă de pește!
Ai trebuință de: 200 g morcovi, două cepe roşii, doi dovlecei, 700 g peşte mic, un ardei gras, două linguri cu ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel, un ardei iute, 300 ml borş, două roşii, sare, piper, mălai, pâine, usturoi. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie rondele. Dovleceii se spală, se taie rondele, se presară cu sare, se amestecă şi se pun într-o strecurătoare.
Într-o crăticioară se încinge uleiul de floarea-soarelui, se pune ceapa, se căleşte cinci minute, apoi se adaugă morcovii. Se călesc zece minute, apoi se toarnă într-o oală în care fierb doi litri de apă. Se condimentează şi se lasă la fiert 15 minute. Se adaugă dovleceii, ardeiul gras tăiat julien sau cuburi, se fierbe încă zece minute, apoi se adaugă peştele curăţat şi spălat. Se toarnă borşul, se presară câteva cozi de pătrunjel, roşiile date prin răzătoare şi se fierbe totul la foc mediu zece minute. Se verifică de gust, se adaugă ardeiul iute, pătrunjel tocat şi se ia de pe foc. Se serveşte fierbinte, cu mămăligă sau crutoane de pâine aromate cu usturoi.