Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)
Toate mâncărurile au o legendă a lor, numai că unele sunt atât de vechi, încât au fost uitate de mult. Alteori au uitat să mai fie spuse şi s-au risipit precum aburul care se ridică de la buza oalei de ciorbă…
20 Ianuarie 2015, 06:28
Uneori, o legendă ajunge să înconjoare pământul mai iute decât reţeta şi, chiar dacă nu toţi care aud povestea au gustat din bucate, li se pare totul atât de familiar ca şi cum de-acasă, de copii, numai asta au mâncat! Aşa şi cu ciorba rădăuţeană!
Ai trebuință de: 1-2 bucăți de piept de pui, rădăcinoase (2 morcovi, 1 ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mică, 1 păstârnac), 1 ardei (roșu sau verde, facultativ), 1-2 cartofi (facultativ), 100 ml smântână, 100 ml iaurt gras (sau încă 100 ml smântână), 2 gălbenușuri de ou, 3-4 căței de usturoi (cui nu-i place, poate să nu-i pună), 1 legătură de pătrunjel verde, sare, oțet (se poate și cu zeamă de lămâie) pentru acrit.
Cum se procedează: Se pune pieptul de pui la fiert, se spumează, iar când este gata se scoate pe o farfurie și se adaugă în apă legumele curățate și lăsate bucăți mari. După ce au fiert, legumele se scot și se pasează sau se trec prin sită. Pieptul de pui se taie în fâșii. Se adaugă împreună în oala cu zeamă și se mai lasă să dea un clocot împreună. Se drege ciorba cu un amestec din un polonic de zeamă fierbinte, găbenușurile de ou, smântâna (și iaurtul, dacă este cazul). Se toarnă această legătură în oală și se amestecă bine.
Dacă poftești cu usturoi, îl cureți, îl zdrobești și îș adaugi în oală. Dregi gustul cu sare și oțet (sau zeamă de lămâie). Dai oala de pe foc și presari pătrunjel verde tocat.
Aduci la masă cu oțet, usturoi, smântână și ardei iute (pentru ca fiecare mesean să potrivească gustul după plăcerea lui.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Rădăuți, județul Suceava