Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

"Principiul «alimentaţiei naturale» a pus podişcă peste prăpastie, a dat linişte îngrijoraţilor şi a rezolvat controversa cu aceste câteva vorbe: «Să profităm de toate, dar să nu abuzăm de nimic». În alimentaţie, ca şi în politică, abuzul este... anticonstituţional." spunea jurnalistul Constantin Bacalbaşa în prefața cărții sale de bucate, „Dictatura gastronomcă”.

01 Decembrie 2016, 08:26

Bucătăria tradițională românească, din toate epocile și din toate provinciile vremelnic rupte de altele pentru a se aduna apoi între granițele aceleiași țări, la 1 decembrie 1918, bucătăria românească, zic, e subînscrie acestui concept. E simplă, naturală, savuroasă. E hrănitoare fără a fi greoaie. Mai ales în zilele de post, cum s-a nimerit a fi și aceasta a marii sărbători naționale.
V-ați fi imaginat, poate, că azi vă vom aduce dinainte o rețetă festivă. Ei bine, ne-am gândit că și mai corect ar fi să gătim împreună un fel de mâncare... naționale. Unul pe care tot românul îl gătește, indiferent de cât de doldora îi este buzunarul sau de locul de pe hartă unde se află baștina lui. Așa că din paginile bacalbașiene am ales una românească mie-n sută, cum se zice:

Ciorba ţărănească

Taie câteva cepe în felii şi pune-le să fiarbă în zeamă de pasăre sau în zeamă de carne, adăugând bucăţele de pasăre sau carne de vacă. Adaugi sare, ardei roşu pisat. Mai adaugi pătlăgele roşii, când sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunză de ţelină, leuştean, toate tăiate mărunt. În timpul fiertului, spumezi mereu. Când dai la masă, presari pătrunjel tocat.

Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex 2009, ediție adnotată de Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume