Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

"Principiul «alimentaţiei naturale» a pus podişcă peste prăpastie, a dat linişte îngrijoraţilor şi a rezolvat controversa cu aceste câteva vorbe: «Să profităm de toate, dar să nu abuzăm de nimic». În alimentaţie, ca şi în politică, abuzul este... anticonstituţional." spunea jurnalistul Constantin Bacalbaşa în prefața cărții sale de bucate, „Dictatura gastronomcă”.

01 Decembrie 2016, 08:26

Bucătăria tradițională românească, din toate epocile și din toate provinciile vremelnic rupte de altele pentru a se aduna apoi între granițele aceleiași țări, la 1 decembrie 1918, bucătăria românească, zic, e subînscrie acestui concept. E simplă, naturală, savuroasă. E hrănitoare fără a fi greoaie. Mai ales în zilele de post, cum s-a nimerit a fi și aceasta a marii sărbători naționale.
V-ați fi imaginat, poate, că azi vă vom aduce dinainte o rețetă festivă. Ei bine, ne-am gândit că și mai corect ar fi să gătim împreună un fel de mâncare... naționale. Unul pe care tot românul îl gătește, indiferent de cât de doldora îi este buzunarul sau de locul de pe hartă unde se află baștina lui. Așa că din paginile bacalbașiene am ales una românească mie-n sută, cum se zice:

Ciorba ţărănească

Taie câteva cepe în felii şi pune-le să fiarbă în zeamă de pasăre sau în zeamă de carne, adăugând bucăţele de pasăre sau carne de vacă. Adaugi sare, ardei roşu pisat. Mai adaugi pătlăgele roşii, când sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunză de ţelină, leuştean, toate tăiate mărunt. În timpul fiertului, spumezi mereu. Când dai la masă, presari pătrunjel tocat.

Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex 2009, ediție adnotată de Simona Lazăr

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei