Ciorbă țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
"Principiul «alimentaţiei naturale» a pus podişcă peste prăpastie, a dat linişte îngrijoraţilor şi a rezolvat controversa cu aceste câteva vorbe: «Să profităm de toate, dar să nu abuzăm de nimic». În alimentaţie, ca şi în politică, abuzul este... anticonstituţional." spunea jurnalistul Constantin Bacalbaşa în prefața cărții sale de bucate, „Dictatura gastronomcă”.
01 Decembrie 2016, 08:26
Bucătăria tradițională românească, din toate epocile și din toate provinciile vremelnic rupte de altele pentru a se aduna apoi între granițele aceleiași țări, la 1 decembrie 1918, bucătăria românească, zic, e subînscrie acestui concept. E simplă, naturală, savuroasă. E hrănitoare fără a fi greoaie. Mai ales în zilele de post, cum s-a nimerit a fi și aceasta a marii sărbători naționale.
V-ați fi imaginat, poate, că azi vă vom aduce dinainte o rețetă festivă. Ei bine, ne-am gândit că și mai corect ar fi să gătim împreună un fel de mâncare... naționale. Unul pe care tot românul îl gătește, indiferent de cât de doldora îi este buzunarul sau de locul de pe hartă unde se află baștina lui. Așa că din paginile bacalbașiene am ales una românească mie-n sută, cum se zice:
Ciorba ţărănească
Taie câteva cepe în felii şi pune-le să fiarbă în zeamă de pasăre sau în zeamă de carne, adăugând bucăţele de pasăre sau carne de vacă. Adaugi sare, ardei roşu pisat. Mai adaugi pătlăgele roşii, când sunt, sau prune verzi necoapte, morcovi, frunză de ţelină, leuştean, toate tăiate mărunt. În timpul fiertului, spumezi mereu. Când dai la masă, presari pătrunjel tocat.
Rețetă din volumul „Dictatura gastronomică” de Constantin Bacalbașa, editura Cartex 2009, ediție adnotată de Simona Lazăr