Ciuperci țărănești (rețetă berzunțeană)
Zilele de post, in satele de pe apa Tazlaului, vin una dupa cealalta cu un retetar fabulos. La Berzunti, „muncel” cu paduri si tot felul de bucate ce vin in gospodarie de la padure, nu puteau sa lipseasca mancarurile de ciuperci.
22 Noiembrie 2022, 20:38
In postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, in casele care respecta traditia, vei afla la vremea aceasta ciuperci feliate si uscate, care se adauga in cratita, dupa ce le-ai rehidratat cu apa clocotita. Daca ai totusi ciuperci proaspete la indemana, atunci reteta aceasta iti va fi de folos.
Ai trebuinta de: 500 g ciuperci, o ceapa, doua linguri de untdelemn, o lingura de faina, sare, piper, o legatura de marar; facultativ: 100 g smantana.
Se curăță ciupercile, se spală bine și se taie felii. Se opăresc cu apă clocotită, se scurg și se pun într-o cratiță împreună cu o ceapă tocată foarte fin și untdelemn. Se lasă să se prăjească pentru câteva minute, apoi se pune peste ele o lingură de făină, desfăcută în puțină apă (dacă este permis și nu e zi de post, se poate adăuga și smântână). Se presară sare, piper și mărarul tocat mărunt și se lasă să fiarbă în cuptor (sau în rolă) o oră.