Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)
Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp!
25 Aprilie 2017, 07:32
Dar cevasi-cevasi tot avui vreme s-adun si s-aduc cu mine. Mai pusei in papornita si-un brat de praz, luat de pe strat, din gradina, si-o lipie rotunjoara, facuta la tast! Mai schimbai o vorba cu unul, mai statui de basme cu altul, mai gustai din bucate si cand vazui ca se-nsereaza, luai cu mine ce bruma de retete si povesti stransei si venii iute-iute sa va spui si voua, dis-de-dimineata. Sa va spui cum e cu bucataria la perfectul simplu! Si sa va aduc o reteta aflata de la Tudor Gheorghe, rapsodul.
Copane de curca la tigaie
Ai trebuinta de: doua copane de curca, supa de carne (de vita sau de pui) sau apa, condimente pentru marinada (busuioc, cimbru, seminte de telina, patrunjel uscat, ceapa, usturoi, piper - ce ai si-ti place, dar musai cu: boia si sare).
Intai si-ntai, ia seama ca in bucatarie trebuie sa nu te grabesti. Niciodata! Daca ai inteles asta, atunci iei doua copane de curca - olteneasca - si le pui peste noapte intr-o marinada cu toate condimentele potrivite pentru carnea de zburatoare si care-ti sunt pe plac. E musai sa nu lipseasca sarea si boiaua. Dis-de-dimineata le pui in tigaie si adaugi niscaiva supa de carne (daca n-ai, e buna si de legume, iar de nu-i nici din aceea, pui apa de izvor) si le lasi sa fiarba, inabusit, la foc mic. De vezi ca-i nevoie, adaugi inca un picut de upa ori de apa, calda. Dai la cuptor, sa prinda rumeneala.
Aduci la masa cu cartofi rumeniti in cuptor si cu zaibar oltenesc.