Ascultă Radio Antena Satelor Live

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp!

25 Aprilie 2017, 07:32

Dar cevasi-cevasi tot avui vreme s-adun si s-aduc cu mine. Mai pusei in papornita si-un brat de praz, luat de pe strat, din gradina, si-o lipie rotunjoara, facuta la tast! Mai schimbai o vorba cu unul, mai statui de basme cu altul, mai gustai din bucate si cand vazui ca se-nsereaza, luai cu mine ce bruma de retete si povesti stransei si venii iute-iute sa va spui si voua, dis-de-dimineata. Sa va spui cum e cu bucataria la perfectul simplu! Si sa va aduc o reteta aflata de la Tudor Gheorghe, rapsodul.

Copane de curca la tigaie

Ai trebuinta de: doua copane de curca, supa de carne (de vita sau de pui) sau apa, condimente pentru marinada (busuioc, cimbru, seminte de telina, patrunjel uscat, ceapa, usturoi, piper - ce ai si-ti place, dar musai cu: boia si sare).

Intai si-ntai, ia seama ca in bucatarie trebuie sa nu te grabesti. Niciodata! Daca ai inteles asta, atunci iei doua copane de curca - olteneasca - si le pui peste noapte intr-o marinada cu toate condimentele potrivite pentru carnea de zburatoare si care-ti sunt pe plac. E musai sa nu lipseasca sarea si boiaua. Dis-de-dimineata le pui in tigaie si adaugi niscaiva supa de carne (daca n-ai, e buna si de legume, iar de nu-i nici din aceea, pui apa de izvor) si le lasi sa fiarba, inabusit, la foc mic. De vezi ca-i nevoie, adaugi inca un picut de upa ori de apa, calda. Dai la cuptor, sa prinda rumeneala.

Aduci la masa cu cartofi rumeniti in cuptor si cu zaibar oltenesc.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume