Cornulețe cu nuci (rețetă ardelenească)
Prăjituri de burg ardelenesc. Cu ele ne-mbie pictoriţa Sorina Ţibacov când pătrundem în atelierul pe care-l împarte, la Alba-Iulia, cu soţul său, ceramistul Leontin Ţibacov.
14 Decembrie 2015, 01:57
Sunt "prăjituri «de rezistenţă», transmise din generaţie în generaţie, prăjiturile vechii cetăţi, cu oameni cumsecade, aşezaţi, care-şi fac vizite şi-şi ajută cunoscuţii… Este o lume pe cale de dispariţie. Civilizaţia dă năvală peste riturile molcome ale acestor fiinţe, le mănâncă timpul, le momeşte cu surogate. Bătrânii se duc, cei tineri nu mai au vreme de pregătit deserturi tradiţionale, iar reţetele se pierd", ne mărturiseşte gazda noastră, pictoriţa Sorina Ţibacov. Prăjiturile au nume care ardelenilor le erau foarte cunoscute odinioară. Astăzi se mai fac doar în casele aşezate. Dar pe noi azi ne interesează o rețetă mai ușor de făcut, de către toate gospodinele: cornulețe cu nuci.
INGREDIENTE: 400 g făină, 200 g nuci măcinate, 350 unt, un ou, o linguriţă de oţet sau vin, 250 g zahăr pudră, un pliculeţ zahăr vanilinat.
PREPARARE: Se face un aluat din unt, nuci, ou, oţet şi făină, se frământă bine şi se ţine în frigider peste noapte. Din aluat se rup bucăţi, din care se fac rulouri lungi, de grosimea unui creion, care se taie în bucăţi de 3 cm, apoi li se dă formă de cornuleţ. Se pun în tavă tapetată şi se coc la foc potrivit. După coacere se tăvălesc prin zahăr pudră cu vanilie.