Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc pe crestini la fiecare pas) are semnificatii aparte.

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

13 Aprilie 2023, 07:32

In general, se poate spune ca este o perioada deosebit de periculoasa, nefasta chiar. Astfel, cine moare in aceasta saptamana se duce direct in Iad, pentru ca Raiul este inchis si se va deschide abia in Noaptea Invierii.

La fel, cei care mananca graunte, de orice fel, vor face bube in cap, devenind "pociti".
In Joia Mare vin mortii pe la casele lor si se asaza pe stresinile caselor. Ei vor sta acolo pana la Rusalii si vor pleca numai dupa ce primesc de pomana. Se fac focuri pentru a incalzi sufletele raposatilor si se impart colaci sau orez cu prune. Pentru mortii care au fost uitati se plamadeste cate un colac lung, numit "uitata". Se inrosesc ouale, iar o vorba din batrani spune ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata. Cine tine post negru din Joia Mare si pana in Duminica Pastilor va sti cu trei zile inainte cand va muri.
Cum a mai ramas putina vreme pana sambata, cand vom purcede la pregatirea bucatelor pentru masa de Paste, sa va dau o reteta, de tinut minte.

Cotlet de miel umplut

O bucata intreaga de cotlet de miel (desprins de pe oase), 4-5 ardei copti, 3 cepe, 500 g ciuperci, 20 ml ulei, 30 g unt, 100 g orez, o jumatate de lingurita de cimbru, o legatura de marar, 200 ml vin rosu, sare, piper.
Cotletul se fileteaza pe lung, in asa fel incat sa se obtina o bucata cat mai intinsa de carne. Se bate, ca sa se intinda si sa se subtieze si mai mult, dupa care se condimenteaza cu cimbru, sare si piper si se lasa putin deoparte. Orezul se caleste in putin ulei, impreuna cu ceapa tocata. Ciupercile se curata, se spala, se toaca marunt si se adauga peste orez, lasand sa fiarba inabusit doar in cata zeama lasa ele.
Pe bucata de cotlet se asaza ardeii copti, curatati de seminte si desfacuti pe lung. Peste ei se pune umplutura de orez cu ciuperci, dupa care se ruleaza si (facultativ) se leaga cu sfoara, ca sa nu se desfaca. Se unge o tava termorezistenta cu unt, se asaza in ea cotletul umplut, se toarna vin rosu si apa, dupa care se da la cuptor, la foc mic. Din cand in cand se mai scoate si se stropeste cu sosul format in vas, iar la nevoie se mai adauga apa calda.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei