Ascultă Radio Antena Satelor Live

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)

O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru serviciile lor, de la voievod, dreptul de a stăpâni valea şi munţii din jur.

03 Iunie 2015, 03:48

S-au aşezat rucărenii, şi-au durat case din lemnul pădurilor şi, având atâta păşune grasă pe muncele, au început să se ocupe de păstorit, alegând să poarte în locul armelor bâta ciobănească. Se mai spune că odată Negru Vodă a trecut pe acolo, ca să vadă cum s-au aşezat oştenii lui şi cum o duc, iar ei l-au primit cu bucatele locului, cu bulz, cu balmoş, cu pastramă... Despre ospitalitatea rucărenilor am tot vorbit, căci o știu prea bine - e satul în care s-a născut bunică-mea și nu mă sfiesc să mă declar pe sfert mușceleancă.

Am ales pentru astăzi o rețetă din Rucăr, dar nu una de la masa cea aleasă a lui Negru Vodă, ci o rețetă arhaică, de o simplitate extraordinară, pe care am aflat-o de la Tuța lui Mazăre: Covrigii „ca la Rucăr”.

"La noi în sat, fiecare are reţeta lui, pentru că sunt brutari foarte pricepuţi. Reţeta mea e aşa: frec puţină drojdie şi, pentru 20 de covrigi mai potriviţi, folosesc 12 ouă, 250 g zahăr. Se amestecă bine, le-am tăiat cu puţină pălincă, o ceşcuţă, puţin ulei, se frământă şi se bat ouăle pe rând, iar când adăugăm făina adăugăm şi puţin amoniac. Facem leşie de casă. Luăm cenuşă din lemn de fag, o luăm şi punem 4-5 linguri de cenuşă, o cană de apă, dăm câteva clocote, apoi o lăsăm la răcit. Şi punem câte o ceşcuţă în aluat, că e foarte bună. (Unii spun că leșia asta din cenușă e bună și de leac!) Altă taină la covrigi, când facem o cantitate mai mică, nu lăsăm mult la dospit, că dacă stă prea mult în soare se acreşte".

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Rucăr, Argeș

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei