Ascultă Radio Antena Satelor Live

Covrigi „ca la Rucăr” (rețeta Tuței lu' Mazăre)

O legendă spune că satul Rucărului ar fi fost fondat de ostaşii lui Negru Vodă, care au primit drept mulţumire pentru serviciile lor, de la voievod, dreptul de a stăpâni valea şi munţii din jur.

03 Iunie 2015, 03:48

S-au aşezat rucărenii, şi-au durat case din lemnul pădurilor şi, având atâta păşune grasă pe muncele, au început să se ocupe de păstorit, alegând să poarte în locul armelor bâta ciobănească. Se mai spune că odată Negru Vodă a trecut pe acolo, ca să vadă cum s-au aşezat oştenii lui şi cum o duc, iar ei l-au primit cu bucatele locului, cu bulz, cu balmoş, cu pastramă... Despre ospitalitatea rucărenilor am tot vorbit, căci o știu prea bine - e satul în care s-a născut bunică-mea și nu mă sfiesc să mă declar pe sfert mușceleancă.

Am ales pentru astăzi o rețetă din Rucăr, dar nu una de la masa cea aleasă a lui Negru Vodă, ci o rețetă arhaică, de o simplitate extraordinară, pe care am aflat-o de la Tuța lui Mazăre: Covrigii „ca la Rucăr”.

"La noi în sat, fiecare are reţeta lui, pentru că sunt brutari foarte pricepuţi. Reţeta mea e aşa: frec puţină drojdie şi, pentru 20 de covrigi mai potriviţi, folosesc 12 ouă, 250 g zahăr. Se amestecă bine, le-am tăiat cu puţină pălincă, o ceşcuţă, puţin ulei, se frământă şi se bat ouăle pe rând, iar când adăugăm făina adăugăm şi puţin amoniac. Facem leşie de casă. Luăm cenuşă din lemn de fag, o luăm şi punem 4-5 linguri de cenuşă, o cană de apă, dăm câteva clocote, apoi o lăsăm la răcit. Şi punem câte o ceşcuţă în aluat, că e foarte bună. (Unii spun că leșia asta din cenușă e bună și de leac!) Altă taină la covrigi, când facem o cantitate mai mică, nu lăsăm mult la dospit, că dacă stă prea mult în soare se acreşte".

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Rucăr, Argeș

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume