Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cozonac ardelenesc cu nucă (rețete românești pe gustul tău)

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun, acasă, nu se poate fără un cozonac... pregătit în casă, adăugați în caietul de rețete și pe aceasta, de Cozonac ardelenesc cu nucă.

21 Decembrie 2015, 08:50

Un kilogram de făină de patisserie, 4 ouă, două gălbenușuri, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahăr tos, vanilie, coajă rasă de lămâie, o jumătate de linguriță de sare fină. Pentru umplutură: 300 g miez de nucă, două albușuri, 100 g zahpr tos, 100 g rahat.

Toate ingredientele se aduc în bucătărie din seara zilei precedente – cozonacul se prepară numai cu ingrediente acomodate la temperature camerei. Drojdia se lichefiază cu o lingură de zahăr și se dizolvă în puțin lapte călduț. Se presară puțină făină și se bate cu telul, după care se lasă să dospească o jumătate de oră, la loc cald. Se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă apoi sarea, trei ouă și cele două gălbenușuri și se bate cu telul compoziția ca să se omogenizeze. Se toarnă peste făină – se frământă într-un lighean foarte adânc -, se adaugă drojdia și aromele și se începe frământatul. Când aluatul este destul de moale și flexibil, începe să se adauge untul topit (sau uleiul), încorporându-l puțin câte puțin. Se consideră că aluatul s-a frământat îndeajuns atunci când începe să facă bășicuțe și se desprinde ușor de pe mâini și de pe pereții vasului. Se acoperă cu un șervet curat, apoi cu o pătură ușoară, ca să îi țină de cald și să îl ferească de curenți, și se lasă să dospească cel puțin 3 ore.

Din acest aluat fie se taie bucăți care se fac sul, se împletesc și se pun în tavă, fie se umplu cu nucă. Pentru umplutură, albușurile se bat spumă cu zahărul, apoi se încorporează nucile măcinate și rahatul tăiat în bucăți mici. Aluatul se împarte în două. Se ia prima bucată și se întinde pe planșeta de lemn presărată cu făină. Se pune pe ea, din belșug, umplutură de nucă, se rulează și se așază în forme unse cu unt, lăsându-se la crescut timp de 20 de minute. Se ung cozonacii cu un ou bătut, se presară zahăr tos și se bagă tăvile la cuptor, mai întâi la foc mare (10 minute), apoi la foc potrivit, încă o jumătate de oră.
(Rețetă culeasă de la o gospodină din Alba Iulia, județul Alba)

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei