Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cozonac moldovenesc (rețeta bunicii)

In Sambata Pastilor se fac toate bucatele ce vor fi puse pe masa in cinstea Invierii Domnului. Cojile de oua se arunca pe o apa curgatoare pentru a-i anunta pe Blajini ca au sosit Pastile.

07 Aprilie 2017, 04:26

In noaptea de sambata se spune ca se deschide cerul, iar cei atenti si cu inima deschisa il pot vedea pe Dumnezeu alaturi de sfinti. Nu numai cerul se deschide, ci si pamantul. La miezul noptii se pot observa focuri pe camp, acolo unde sunt ingropate comorile.

Ei, dar pana sa se intample acestea toate, ne punem pe framant cozonacii. Dupa o reteta moldoveneasca!

Un kg faina de patiserie, 12 galbenusuri, un ou (pentru uns), 100 g unt, 150 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, o jumatate de lingurita de sare fina. Pentru umplutura: 400 g zahar tos, 400 g miez de nuca, o esenta de rom (sau doua lingurite de rom), 200 g stafide mari (sultanine).

Se incalzeste laptele si se imparte in doua. in 250 g zahar se pune tot zaharul (mai putin o lingura care se pastreaza pentru drojdie) si se lasa la racit. Restul de 250 ml lapte se toarna, fierbinte, peste o cana de faina, amestecandu-se bine ca sa nu se formeze cocoloase, apoi se lasa sa se racoreasca. Drojdia (cat o nuca) se freaca bine cu lingura de zahar ramasa, iar cand s-a lichefiat se amesteca bine cu maiaua (faina cu lapte) calduta. Se lasa la dospit la loc cald, pana cand isi dubleaza volumul. (Ca sa creasca foarte bine, se foloseste numai drojdie proaspata!) in acest timp, galbenusurile se freaca bine cu sare.

Faina care a ramas se pune intr-o covata (sau intr-un lighean, insa aluatul este mult mai bun daca se framanta si dospeste in covata de lemn!), se face o adancitura in mijloc si se toarna laptele in care a fost dizolvat zaharul, apoi galbenusurile si drojdia crescuta. Se amesteca si se incepe framantatul. Dupa primul sfert de ora de framantat, se pune uleiul si untul (topit), putin cate putin. Se continua framantarea timp de inca o ora, aducand aluatul dinspre margini spre mijloc, presandu-l cu pumnii, iar in ultimul sfert de ora ridicandu-l si „rupandu-l” din cand in cand. Se considera ca aluatul este destul de „muncit” atunci cand face basici la framantat si cand „trage” singur resturile de coca de pe covata. Se aduna aluatul in mijloc, se acopera cu un servet si se lasa la dospit, la loc cald, timp de doua-trei ore.

Miezul de nuca se macina, apoi se amesteca bine cu zahar, stafide si cacao. Se adauga romul (se pot pune si alte arome). Dupa ce a dospit, aluatul se rupe in doua sau in trei parti (dupa cat de mari sunt formele), iar umplutura se imparte si ea in tot atatea parti ca si aluatul. Se ia o parte de aluat, se intinde o foaie si pe ea se distribuie, uniform, o parte din umplutura. Se ruleaza aluatul, prinzandu-l la capete ca sa nu iasa umplutura si se pune in forma. Se lasa la loc cald inca o ora, sa dospeasca, apoi se unge cu ou batut, se presara zahar tos si se baga in cuptorul bine incalzit. Se lasa la foc potrivit timp de 45 de minute, fara a deschide usa cuptorului. Cand se scot din forme, se lasa sa se racoreasca intr-un loc ferit de curenti de aer. Se pastreaza invelindu-se fiecare cozonac in hartie de pergament sau hartie de ambalaj.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume