Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap cu sos de ceapă

În copilărie, mă lua bunica dinspre tată... la pescuit. Nu, nu cu undița, ci cu juvelnicul (ori poate o vârșă sau un vârciog?). Un soi de plasă destul de deasă (că pe pârău la noi peștii nu erau prea mari) prinsă de un cadru rotund (cam cum e cercul de la coșul pentru jocul de baschet), cu un braț lung de lemn rotund. 

Crap cu sos de ceapă
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 14 Decembrie 2024, 14:13

Mergeam prin locurile unde apa era mai adâncă, sub mal, pe sub răgălii și rădăcini de sălcii. Agita bunica apa, apoi băga iute instrumentul cu pricina, să prindă peștanii în plasă. Dacă aveam noroc, din 3-4 mișcări dintr-acestea se adunau cam cât era nevoie pentru o saramură de „chitici” (așa le spunea ea peștilor nu mai mari decât degetul). Iar pe lângă ei, 5-6 pești mai mari erau numai buni de fript pe plită sau în tigaie și de mâncat cu mămăligă caldă și usturoi. Acum, nu rețetele acestea am să vi le dau, ci una mai... sofisticată (și nu prea), un crap cu sos de ceapă.

Crap cu sos de ceapă - rețeta

Ai trebuință de: un crap mijlociu, 3 cepe mari, sare, piper boabe, sos de roșii, o lămâie.

Cum se pregătește: Se curăță peștele de solzi, se golește de intestine, se spală și se sărează. Se lasă să stea cu sarea pe el o jumătate de oră, timp în care se pregătește sosul. Se taie ceapa peștișori, se așază pe fundul unei forme de sticlă împreună cu puțin usturoi tocat fin, două roșii bine coapte, decojite și tăiate felii subțiri, jumătate din cantitatea de ulei și puțină apă rece.

Peștele se crestează pe spate, se unge cu ulei, se stropește cu zeama de la o jumătate de lămâie și se pune peste ceapă. Se introduce forma în cuptorul cald și se frige peștele la foc potrivit, o oră.

Când este gata peștele se scoate pe o farfurie mare și se taie felii. Sosul în care s-a făcut se trece prin sită, se mai clocotește cinci minute cu piper boabe și se răstoarnă peste feliile de pește.

Un text de Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume