Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap gătit grecește (rețetă pentru dezlegarea la pește)

Pe 12 decembrie, crestinatatea ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Spiridon al Trimitundei. S-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, in insula Cipru.

12 Decembrie 2016, 10:29

In copilarie a fost crescator de oi, iar mai tarziu era recunoscut pentru cucernicia si bunatatea sa. Dupa moartea sotiei sale, Sfantul Spiridon s-a apropiat din ce in ce mai mult de Dumnezeu, prin faptele sale bune. Mai mult decat atat, toata averea sa a impartit-o saracilor.

Dumnezeu i-a daruit harul de a face minuni, vindecand multe boli grave si alungand duhurile rele din oameni, cu ajutorul rugaciunilor sale. Este unul dintre cei 318 participanti (alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Atanasie cel Mare) la Sinodul din Niceea, din anul 325. Acest sinod a avut ca scop principal combaterea ereziilor lui Arie, aparand dogma Sfintei Treimi. Tot cu aceasta ocazie s-au compus primele sapte parti ale Crezului.

Se spune despre Sfantul Spiridon ca purta haine simple, taranesti, iar pe cap avea o mitra din papura. Desi devenise episcop, isi pastrase inca obiceiul de a paste turmele de oi, cu ajutorul unui toiag de lemn. Intreaga sa viata a fost caracterizata prin simplitate si credinta in Dumnezeu.

A trecut la cele vesnice la adanci batraneti, moastele sale fiind asezate intr-o biserica din insula Corfu. O data pe an, lacra cu moaste este ridicata in pozitie verticala, iar credinciosii trec si se inchina dinaintea ei. Invariabil, dupa urmatoarea noapte, papucii sfantului sunt aflati tociti si rupti. Se zice ca noaptea intreaga el alearga prin lume si face fapte bune.
Onorandu-l si noi pe acest sfant ierarh, fiind si dezlegare la peste, vom prepara un

Crap grecesc

Ai trebuinta de un crap cam de un kg, o lamaie, un pahar ulei de masline, sare, piper

Pestele se spala si se curata foarte bine de solzi. I se scot oasele cu ajutorul unui cutit ascutit. Feliile unei jumatati de lamai sunt curatate de coaja si de partea alba. Se cresteaza pestele cu cutitul pentru a fi impanat cu felioarele de lamaie. Se presara sare si piper (dupa gust, pot fi folosite si alte mirodenii) si se asaza pestele in tava. Se toarna uleiul de masline si zeama de la o lamaie. Se lasa pana se rumeneste, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Se serveste cald.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume