Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)

Nu avem pretentia de a intocmi o biobibliografie exhaustiva a lui Constantin Bacalbasa, cel care ne-a lasat cea mai completa fresca a Bucurestilor de altadata, jurnalist de frunte (chiar membru fondator al Sindicatului Ziaristilor) si om politic "calare pe doua veacuri.

18 Decembrie 2016, 12:11

A fost cronicar la Telegraful, Natiunea, Epoca, dupa care a facut primul pas in ierarhia profesionala ca prim-redactor la Adevarul, apoi la Dimineata, insa cea mai mare parte din cariera sa este legata de Universul, cel mai important cotidian national al epocii.

Jurnalist "serios", dar si pamfletar si umorist, a redactat cateva reviste de umor si a semnat, impreuna cu fratii sai – Ion C. Bacalbasa si Anton Bacalbasa – un volum de proza satirica intitulat "Pardon".

Daca o carte gastronomica scrie abia catre sfarsitul vietii, pasiunea pentru mancare si pentru tovarasii pantraguelice avea sa o clameze toata viata, iar in 1908, ca deputat, atragea atentia asupra a ceea ce istoria avea sa pastreze sub numele de "Chestia carciumarilor" (mai ales ca "chestia" avea sa dureze vreo cativa ani, pana si-a gasit, in sfarsit, o rezolvare acceptabila).
In ce priveste "Dictatura gastronomica", soarta a vrut ca jurnalistul sa scrie o cafte de bucate abia… cand senectutea si bolile l-au pus la regim. A devenit, cum zicea el, un „oprit de la toate cele”. Dar cu cata pofta avea sa-si scrie cartea!
Aminteam deunazi ca intr-un subcapitol al „Dictaturii gastronomice”, numit „Regimul favorit” Constantin Bacalbasa ne aduce dinainte „raspunsurile doamnelor si domnilor” care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii. intre retetele primite la redactie si inserare in carte se afla si cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: „Crap in solzii lui”. O reteta numai buna pentru o duminica cu dezlegare la peste!
„Nu cureti solzii pestelui, nici nu-l spinteci. Toate maruntaiele i le scoti prin urechi. Il speli bine. Apoi pe aceeasi cale introduci intr-insul: sare destula, piper, untdelemn fin de salata, foaie de dafin, cimbru, putin tarhon, nucsoara. Culci pestele intr-o tava unsa cu untdelemn si-l pui la coptor. Cand pestele s-a copt, il scoti din tava, ii tragi solzii jos si-l dai la masa”.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști