Crumpe pe plec (rețetă bănățeană)
Ați auzit vreodată de… crumpe pe plec? Dacă nu sunteți bănățeni – și nu puteți fi cu toții – atunci ce-l mai probabil e să nu știți ce-nseamnă asta. Dar rostul meu e să vă aduc dinainte și regionalismele culinare - nu mă contraziceți. Crumpe sau crumpi – așa sunt numiți cartofii, în Banat. Iar „plecul” nu are nici o legătură cu… plecatul, ci e numele tingirii în care aceștia dintâi se pregătesc… dacă ai la îndemână și niște… clisă. Adică, slănină afumată. Și niscaiva cârnați de porc. Acum, că ne-am lămurit, să trecem la rețetă. Pentru a prepara Crumpe pe plec, cureți cartofii și-i tai în felii subțiri și rotunde. Se vor da și câteva cepe pe răzătoare, și-acestea, împreună cu cartofii, se vor pune în tava unsă cu… unsoare (dar ca să nu cadă prea greu la stomac, e bun și puțin ulei). În aceeași tavă își mai află locul slănina afumată, crestată de câteva ori, și cârnații afumați. Se dă totul la cuptor și se lasă acolo, să se frigă (ori să se coacă), fără însă a amesteca întrânșii.Dacă vreți să fie pe placul bănățeanului, atunci veți aduce la masă mâncarea asta cu… un compot mai acrișor.
27 Septembrie 2018, 21:39