Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curcan fript (rețeta lui J.C. Hințescu)

Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe numele său real: Hintz -, librar în Șcheii Brașovului.

16 Februarie 2015, 09:05

Era însă împătimit după tot ceea ce venea din lumea românească, fapt pentru care publică, înaintea lui Anton Pann, o culegere de proverbe ale românilor, în două volume, iar mai târziu vea să redacteze o carte de bucate în care adaugă rețetelor românești pe cele germane, maghiare și franceze. Din această carte, tipărită la Brașov în 1874 am ales pentru voi rețeta de Curcan fript.

Curăță un curcan bine hrănit, îl sară și îl lasă să stea vreo 4 ore, ungându-l în interior și în exterior cu sare și unt proaspăt.

Apoi, având pregătite castane coapte în spuză și curățite, ca vreo 3 litre, 1 litră orez, dat în unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu puțină sare, 20 dramuri zahăr pisat, 5 dramuri scorțișoară pisată și cernută.

Cu toate acestea se umple acel curcan, să pune pe o tavă unsă cu unt, ungându-se și curcanul pe deasupra să fie chiar gras și pui să se frigă; îl dai întreg la masă, tăindu-l cum să găsește în felii pieptul și picioarel, fără a le despărți, ca să nu cadă.

- rețetă din „Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germane și maghiare”, de J.C. Hințescu (Brașov, 1874), cuprinsă în volumul „Reâete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.

Dram - Veche unitate de măsură pentru greutate și capacitate, în Țara Românească (3,18 g, respectiv 3,22 cm) și în Moldova (3,23 g, respectiv 3,80 cm).

Litră - Măsură de capacitate sau de greutate egală cu un sfert de litru sau de kilogram.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume