Ascultă Radio Antena Satelor Live

Curcan fript (rețeta lui J.C. Hințescu)

Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe numele său real: Hintz -, librar în Șcheii Brașovului.

16 Februarie 2015, 09:05

Era însă împătimit după tot ceea ce venea din lumea românească, fapt pentru care publică, înaintea lui Anton Pann, o culegere de proverbe ale românilor, în două volume, iar mai târziu vea să redacteze o carte de bucate în care adaugă rețetelor românești pe cele germane, maghiare și franceze. Din această carte, tipărită la Brașov în 1874 am ales pentru voi rețeta de Curcan fript.

Curăță un curcan bine hrănit, îl sară și îl lasă să stea vreo 4 ore, ungându-l în interior și în exterior cu sare și unt proaspăt.

Apoi, având pregătite castane coapte în spuză și curățite, ca vreo 3 litre, 1 litră orez, dat în unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu puțină sare, 20 dramuri zahăr pisat, 5 dramuri scorțișoară pisată și cernută.

Cu toate acestea se umple acel curcan, să pune pe o tavă unsă cu unt, ungându-se și curcanul pe deasupra să fie chiar gras și pui să se frigă; îl dai întreg la masă, tăindu-l cum să găsește în felii pieptul și picioarel, fără a le despărți, ca să nu cadă.

- rețetă din „Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germane și maghiare”, de J.C. Hințescu (Brașov, 1874), cuprinsă în volumul „Reâete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.

Dram - Veche unitate de măsură pentru greutate și capacitate, în Țara Românească (3,18 g, respectiv 3,22 cm) și în Moldova (3,23 g, respectiv 3,80 cm).

Litră - Măsură de capacitate sau de greutate egală cu un sfert de litru sau de kilogram.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei