Curcan fript (rețeta lui J.C. Hințescu)
Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe numele său real: Hintz -, librar în Șcheii Brașovului.
16 Februarie 2015, 09:05
Era însă împătimit după tot ceea ce venea din lumea românească, fapt pentru care publică, înaintea lui Anton Pann, o culegere de proverbe ale românilor, în două volume, iar mai târziu vea să redacteze o carte de bucate în care adaugă rețetelor românești pe cele germane, maghiare și franceze. Din această carte, tipărită la Brașov în 1874 am ales pentru voi rețeta de Curcan fript.
Curăță un curcan bine hrănit, îl sară și îl lasă să stea vreo 4 ore, ungându-l în interior și în exterior cu sare și unt proaspăt.
Apoi, având pregătite castane coapte în spuză și curățite, ca vreo 3 litre, 1 litră orez, dat în unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu puțină sare, 20 dramuri zahăr pisat, 5 dramuri scorțișoară pisată și cernută.
Cu toate acestea se umple acel curcan, să pune pe o tavă unsă cu unt, ungându-se și curcanul pe deasupra să fie chiar gras și pui să se frigă; îl dai întreg la masă, tăindu-l cum să găsește în felii pieptul și picioarel, fără a le despărți, ca să nu cadă.
- rețetă din „Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germane și maghiare”, de J.C. Hințescu (Brașov, 1874), cuprinsă în volumul „Reâete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Dram - Veche unitate de măsură pentru greutate și capacitate, în Țara Românească (3,18 g, respectiv 3,22 cm) și în Moldova (3,23 g, respectiv 3,80 cm).
Litră - Măsură de capacitate sau de greutate egală cu un sfert de litru sau de kilogram.