Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat cândva între propietățile neamului Rosetteștilor.

Dresala de cartofi a roznovenilor
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 22 Decembrie 2024, 13:15

Femeile de pe lângă biserica pe care cândva o ctitoriseră acești boieri pregăteau, sub oblăduirea și cu binecuvântarea părintelui Vasile Țoc, parohul, bucate pentru cei mai săraci din parohie. Așa am aflat de dresala de cartofi, cea înrudită, parese, cu sârbușca, pe care o găsești în Podișul Moldovei.

Iată rețeta:

Se curata un kilogram de cartofi, se spala, se taie in patru si se pun la fiert impreuna cu una-doua cepe (taiate marunt) si cate o radacina de patrunjel, morcov si pastarnac, taiate in sferturi, pe lung. Borsul (cantitatea se stabileste dupa gust, in functie de cat de acru este borsul crud si de cat de acra vrem sa iasa ciorba) se fierbe separat si se adauga peste cartofii fierti. Intr-un castron, se bat doua oua cu 100 g smantana si o jumatate de cana de lapte. Dupa ce s-au amestecat bine, se ia cate putin din zeama fierbinte din oala si se continua baterea. Dupa ce s-a umplut castronul, se toarna putin cate putin in oala, amestecand cu o lingura mare. Se mai lasa pe foc foarte putin, ca sa nu se branzeasca smantana.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume
Reteta zilei 16 Decembrie 2024, 14:59

Șnițele false... de legume

Din legumele adunate în cămară - pentru perioada iernii sau, după caz, pentru postul Crăciunului - puteți pregăti o rețetă...

Șnițele false... de legume