Dresala de cartofi a roznovenilor
Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat cândva între propietățile neamului Rosetteștilor.
Articol de Simona Lazăr, 22 Decembrie 2024, 13:15
Femeile de pe lângă biserica pe care cândva o ctitoriseră acești boieri pregăteau, sub oblăduirea și cu binecuvântarea părintelui Vasile Țoc, parohul, bucate pentru cei mai săraci din parohie. Așa am aflat de dresala de cartofi, cea înrudită, parese, cu sârbușca, pe care o găsești în Podișul Moldovei.
Iată rețeta:
Se curata un kilogram de cartofi, se spala, se taie in patru si se pun la fiert impreuna cu una-doua cepe (taiate marunt) si cate o radacina de patrunjel, morcov si pastarnac, taiate in sferturi, pe lung. Borsul (cantitatea se stabileste dupa gust, in functie de cat de acru este borsul crud si de cat de acra vrem sa iasa ciorba) se fierbe separat si se adauga peste cartofii fierti. Intr-un castron, se bat doua oua cu 100 g smantana si o jumatate de cana de lapte. Dupa ce s-au amestecat bine, se ia cate putin din zeama fierbinte din oala si se continua baterea. Dupa ce s-a umplut castronul, se toarna putin cate putin in oala, amestecand cu o lingura mare. Se mai lasa pe foc foarte putin, ca sa nu se branzeasca smantana.