Drob de ghebe (rețeta nașului meu)
În dorul drobului de miel, pe care îl va face cu pioasă aplecare spre bucate și spre cele sfinte, totodată, gospodina-și poate cerca îndemânarea cu un... drob de ghebe. Mai ales dacă le are puse la păstrare, la sare sau în ‘cele răcitoare.
13 Martie 2015, 05:58
Ori dacă le-a pus din vreme la uscat, pe ață, caz în care mai întâi le va rehidrata în apă clocotită.
Ai trebuință de: 2 kg de ghebe, două cepe, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, ulei, sare, piper, pesmet; facultativ: două ouă.
Cum se prepară: Ghebele, curăţate şi spălate (se pot folosi şi ghebe puse la păstrat la sare, dar trebuie lăsate la desărat câteva ore, în apă rece, care se schimbă mereu) se fierb în apă cu sare (sau în apă simplă, în cazul ghebelor păstrate la sare, de care aminteam mai devreme). După 15 minute, se scurg şi se dau prin maşina de tocat. Ceapa se taie foarte mărunt, se căleşte în ulei, se amestecă apoi cu ghebele, cu verdeaţa tocată şi cu condimentele. (Dacă nu-i post, pui şi două gălbenuşuri frecate cu sare şi două albuşuri bătute spumă). Se toarnă totul într-un vas de lut pentru cuptor (uns cu ulei şi tapetat cu pesmet). Se coace la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ o oră. Se taie felii şi se serveşte cu vin alb, sec.
- rețetă aflată de la Ștefan Varga din Sinaia și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010