Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dulceață de afine (rețetă din copilărie)

Amintirile din copilărie se leagă invariabil de o anumită cămară. O cămară in care stăteau pitite la răcoare zeci de borcane cu dulceaţă, păzite de mama, dar oferite pe ascuns de bunica.

01 Iulie 2017, 10:55

Şi era atăt de minunat să guşti fructele dulci şi parfumate! Iar bunica ştia să facă dulceaţă din toate fructele pămăntului şi chiar din petale de flori. Credeam pe vremea aceea că este o mare artă să transformi fructele proaspete in amintiri dulci. Dar iată că nu este aşa de greu. Totul se reduce de fapt la răbdare şi la mare grijă.

In primul rănd trebuie să ştiţi că puteţi face dulceaţă atăt din fructe moi, căt şi din cele tari, din rădăcini (cum ar fi ghimbirul), din petale de flori (trandafiri, violete sau flori de dovleac), dar şi din unele legume, cum ar fi morcovii sau dovleceii. Important este ca ingredientele folosite să fie nevătămate şi suficient de coapte.

Se va pune mai mult zahăr la fructele acrişoare şi mai puţin la cele dulci. Şi totuşi, o cantitate de zahăr mult prea mare va face ca dulceaţa să se zaharisească, pe cănd o cantitate prea mică o va face să fiarbă prea mult, iar fructele (legumele, rădăcinile, petalele) işi vor pierde din calităţi (culoare, aspect şi gust). Aşadar este nevoie de măiestrie pentru a echilibra cantităţile de zahăr şi fructe.

Puteţi combina fructele pentru dulceaţă intr-un mod creativ: nectarine cu nuci, ghimbir şi lămăie sau caise cu migdale, miere şi vanilie. Însă rețeta zilei de azi e una de sezon, delicată și fină.

Dulceață de afine.

Pentru a o prepara, ai nevoie de 1 kg afine, 1 kg zahăr, o lămăie.

Se curăţă afinele şi se spală. Intr-o cratiţă mai mare se pun un strat de fructe, unul de zahăr, iar la sfărşit, incă unul de afine. Se stoarce lămăia şi se toarnă zeama peste fructe. Se acoperă şi se ţin căteva ore (sau chiar pănă a doua zi) să-şi lase zeama.

Cratiţa se pune la foc domol pănă se topeşte zahărul. Se ia spuma de la suprafaţă, apoi se poate mări flacăra. După ce s-a legat dulceaţa, se ia cratiţa de pe foc şi se acoperă cu un şervet fierbinte.

Cănd s-a răcit, se toarnă in borcane sterile şi se leagă cu celofan. Se păstrează in locuri răcoroase.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume