Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Nu sunt curioasa din fire. Cel putin, nu intr-atat de curioasa, incat sa-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Insa asa de tare mirosea a dulceata pe holul blocului in care locuiesc, incat, asemeni personajelor lui Disney, m-am luat dupa unda aromei de rai si... am batut la usa vecinei.

30 August 2017, 21:11

Sa cer reteta (stiam eu insa ca ma va imbia si cu o chisea cu dulceata si un pahar cu apa).

Tingirea cu dulceata de zmeura abia ce fusese trasa de pe foc. Am dat sa ma indrept spre ea, cu linguroiul de lemn in mana, cand atentia mi-a fost distrasa de... caietul vechi de retete. Sau caietul de vechi retete; spuneti-i cum vreti.

Ei bine, am lasat dulceata deoparte, ca sa pot rasfoi in voie paginile scrise frumos, care adunau zeci de retete. Un semn de etamina lucrata cu arnici era pus chiar la "capitolul" DULCETURI. Nu va mai povestesc cum am facut de m-am dus acasa si cu un borcan de dulceata, si cu caietul vecinei.

O sa va transcriu insa una dintre retetele ei - a carei lectura, numai, mi-a adus aminte de cornul din via batranilor mei, ale carui fructe acrisoare ma imbiau, pe la sfarsitul vacantelor, sa ma urc sa le culeg, fara sa-mi mai pese de frunzele piscatoare.

Pe fila cu numarul 25 din caietul cu pricina sta scris:

"Dulceata de coarne - reteta de la Dada Ioana, 23 iulie 1967. Iei coarnele si le scoti samburii. Ai grija sa fie coapte bine, ca altfel samburele nu aluneca. Masori trei pahare cu fructe pentru un kilogram de zahar. Se leaga zaharul cu trei pahare cu apa si, cand e legat mai putin decat pentru serbet (n.r. - aici, a trebuit sa caut fila cu serbetul: «Siropul de zahar este legat cand o picatura de sirop pusa in apa rece se intareste imediat»), se coboara tingirea de pe foc, se pun coarnele si se fierbe, luand spuma, pana ce zeama e legata potrivit.

Coarnele din dulceata sunt foarte bune la prajituri, mai cu seama la garnisit torturi. Dulceata destinata pentru acest scop o faci cu patru pahare cu fructe, ca sa fie deasa". Mai jos, o insemnare cu alt pix: "Am dat reteta asta si surorii mele, Elena, si i-a iesit foarte bine".

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume