Ascultă Radio Antena Satelor Live

Escalop pentru „joile domnești” (rețete românești pe gustul tău)

După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie respectate. În Joile domnești nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol de inundații și furtuni, ce se vor abate asupra culturilor.

05 Mai 2016, 09:21

Tot în aceste zile, femeile dau de pomană colaci și vin turnat în ulcele noi de lut. Se mai dau de pomană haine și câte un blid cu mâncare.

Cum joile sunt „domnești”, și rețeta noastră de azi e „domnească”, gătindu-se în prima dintre curțile voievodale ale Țării Românești, la Câmpulung Muscel.

Ai trebuință de: 500 g carne de vițel (escalop), 250 g ciuperci, 150 g cașcaval, 20 g făină, o legătură de mărar, 5 roșii mari, 70 g de unt, două cepe, sare, piper.

Carnea de vițel se curăță, se spală și se porționează în felii potrivite, se sărează și se lasă deoparte. Ciupercile se curăță, se spală, se toac1 și se călesc în unt, adăugându-se ceapă tăiată mărunt. Se adaugă piper, sare și mărar tocat. Se lasă să scadă bine zeama.

Carnea de vițel se trece prin făină și se prăjește în unt, apoi se așază pe fundul unui vas plat, termorezistent. Roșiile se curăță de pieliță și se taie felii. Se porționează și cașcavalul, după numărul de porții de escalop care ne-au ieșit.Se pune peste fiecare felie de carne câte puțin din compoziția de ciuperci, se așază deasupra câte o bucată de cașcaval și câte o felie de roșie, se mai presară asre și piper (cât e nevoie), după care se pune la cuptor, până se gratinează.

- retetă culeasă din Câmpulung Muscel și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume