Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și bucate de alt soi, folosind, iacă-tă, carnea de gâscă.

Articol de Simona Lazăr, 23 Decembrie 2024, 15:08

Nu în sarmale – deși tare mult i-ar fi plăcut lui Păstorel Teodoreanu să gătim asta dis-de-dimineață, pentru un prânz în care să-l onorăm – ci cu… fasole albă.

Fel de mâncare moldovenesc, savuros ca și… moldovencele care-l gătesc, o să te facă să mai ceri o porție! Sfatul meu e să te abții și să amâni la cină plăcerea celui de al doilea blid cu mâncare de fasole albă cu carne de gâscă.

Trebuință ai de carne de gâscă (piept și pulpe), cam vreun kilogram. Fasole albă, grasă, un sfert de kil și pe-ntrecute; zarzavat de supă (morcov, pătrunjel - rădăcină, păstârnac) - 200 g, ceapă - 300 g, bulion - vreo două linguri, ulei, cimbru (un firișor), sare și, de vrei, piper negru, proaspăt măcinat.

Fasolea o alegi de cu seară și o pui în apă, să se umfle. Schimbi o dată apa înainte de culcare și-nc-o dată dis-de-dimineață - când oi și pui la fiert. Mai schimbi apa și cât fierbi, de vreo două-trei ori, iar ultima oară adaugi sare și rădăcinoasele, date pe răzătoare. Ceapa o toci și o călești în ulei (doar cât să sticlească), după care stingu cu bulion și apă, torni prăjeala peste fasole și lași pe foc încă 20-30 de minute. Nu uita de firul de cimbru!

Carnea de gâscă se freacă ușor cu puțintică sare și ulei apoi se așază într-o tavă (în care-ai pus de-asemeni untdelemn) și-o lași în cuptor să se frigă, să se rumenească - la fiecare 5 minute, o tot stropești cu sos, să nu se întărească. Atunci când crezi că-i gata, porționezi carnea, așezi bucățile peste fasole și... iarăși la cuptor un sfert de ceas!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume
Reteta zilei 16 Decembrie 2024, 14:59

Șnițele false... de legume

Din legumele adunate în cămară - pentru perioada iernii sau, după caz, pentru postul Crăciunului - puteți pregăti o rețetă...

Șnițele false... de legume