Ascultă Radio Antena Satelor Live

Foile în lapte ale cojanilor de pe Penteleu

Ați observat poate, călătorind prin lume, că feluri de mâncare cu rețete identice - sau pe aproape -, de o vechime incontestabilă, se întâlnesc în teritorii care, teoretic, n-ar fi putut să se influențeze unele pe altele.

25 Februarie 2016, 23:31

Explicația este logică și cât se poate de simplă: cu cât sunt mai vechi unele rețete, cu atât ele sunt mai asemănătoare - pentru că vorbim de epoci în care condițiile creării lor au fost asemănătoare. În zorii istoriei, principalele ocupații ale oamenilor erau aceleași. La fel, principalele ingrediente și tehnicile de preparare. Toate de o simplitate care nu poate fi negată.

Așa se explică, de exemplu, de ce vom întâlni la ciobanii din curbura Carpaților, ca și la cei din Alpii elvețieni, două preparate milenare care, în esență, vorbesc despre culturi culinare apropiate, în ciuda miilor de kilometri ce le despart. Este vorba despre foile cu lapte ale Cojanilor, nume dat ciobanilor de pe Penteleu, și „soup de chalet” ale păstorilor din Pays d'en Haut din Elveția.

Ce au în comun cele două rețete? Principiul de prepare și ingredientele folosite. Ai nevoie de toate verdețurile comestibile care cresc pe lângă stână: spanac sălbatic, usturoiul ursului sau leurdă, păpădie, urzici, precum și cele cultivate în grădină: salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel. Se mai adaugă, la o adică, și ceapă uscată, morcov, păstârnac. E bun și un cartof.

Se fierb toate în lapte, se pasează, se adaugă unt şi, în clipa din urmă, se drege cu lapte bătut (covăsit) sau cu smântână.

Poate că unele lucruri diferă nițel. Elvețienii țin neapărat să fie șapte feluri de verdeață în mâncarea asta - cifră magică. Românii, cine știe, poate că vor fi avut și ei astfel de cutume, dar le-au pierdut.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-supa-cu-lapte-si-verdeturi-reteta-de-la-stana{/soundcloud}

{module 740}

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei