Ascultă Radio Antena Satelor Live

Foile în lapte ale cojanilor de pe Penteleu

Ați observat poate, călătorind prin lume, că feluri de mâncare cu rețete identice - sau pe aproape -, de o vechime incontestabilă, se întâlnesc în teritorii care, teoretic, n-ar fi putut să se influențeze unele pe altele.

25 Februarie 2016, 23:31

Explicația este logică și cât se poate de simplă: cu cât sunt mai vechi unele rețete, cu atât ele sunt mai asemănătoare - pentru că vorbim de epoci în care condițiile creării lor au fost asemănătoare. În zorii istoriei, principalele ocupații ale oamenilor erau aceleași. La fel, principalele ingrediente și tehnicile de preparare. Toate de o simplitate care nu poate fi negată.

Așa se explică, de exemplu, de ce vom întâlni la ciobanii din curbura Carpaților, ca și la cei din Alpii elvețieni, două preparate milenare care, în esență, vorbesc despre culturi culinare apropiate, în ciuda miilor de kilometri ce le despart. Este vorba despre foile cu lapte ale Cojanilor, nume dat ciobanilor de pe Penteleu, și „soup de chalet” ale păstorilor din Pays d'en Haut din Elveția.

Ce au în comun cele două rețete? Principiul de prepare și ingredientele folosite. Ai nevoie de toate verdețurile comestibile care cresc pe lângă stână: spanac sălbatic, usturoiul ursului sau leurdă, păpădie, urzici, precum și cele cultivate în grădină: salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel. Se mai adaugă, la o adică, și ceapă uscată, morcov, păstârnac. E bun și un cartof.

Se fierb toate în lapte, se pasează, se adaugă unt şi, în clipa din urmă, se drege cu lapte bătut (covăsit) sau cu smântână.

Poate că unele lucruri diferă nițel. Elvețienii țin neapărat să fie șapte feluri de verdeață în mâncarea asta - cifră magică. Românii, cine știe, poate că vor fi avut și ei astfel de cutume, dar le-au pierdut.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-supa-cu-lapte-si-verdeturi-reteta-de-la-stana{/soundcloud}

{module 740}

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume