Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)

Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe atat de mult tin la intimitatea casei lor.

15 Februarie 2015, 08:06

De aceea am considerat o binecuvantare faptul ca Heidrun Junesch, profesoara de limba germana, ne-a primit in bucataria ei, sa ne vorbeasca despre traditiile culinare ale locului.

De la ea aflam ca, la sasi, supa de gaina, cu multa carne si taitei de casa, e una dintre mancarurile specifice. De asemenea, lipia - care aparea mai ales la nunti - sau compotul din fructe acrisoare si muraturile drese cu putin zahar. In casa, se faceau placinte cu mere, cremsnit sau gogosi. Celebre sunt si clatitele cu gem, pregatite in sarbatoarea Faschungului. Tinerii care plecau in armata isi luau ramas bun de la comunitate si de la fete organizand, intr-o duminica, dupa ce veneau de la slujba, o masa cu clatite. Baietii umblau cu caruta cu coviltir prin comuna, costumati in miri si mirese, si adunau faina, oua, untura. "Era ceva special, ne spune doamna Junesch, cum tot asa era si Ziua Recoltei, in octombrie, care se sarbatorea numai in biserica. Se puneau atunci, pe altar, in semn de multumire, o paine mare, legume, fructe si seminte".

Dar probabil adevarata „madlena a sufletului” ramane, pentru sasi, galusca cu prune.

Ai trebuință de: 1 kg cartofi, 4-5 ouă, prune, pesmet, zahăr, vanilie, unt sau margarină.

Cum se procedează: Se fierb cartofii, iar când sunt gata se scurg și se pasează bine-bine. Se adaugă 4-5 ouă și făină cât e nevoie pentru a se obține un aluat omogen, de consistența celui pentru tăiței.

Se face o foaie de aluat, din care se taie rondele suficient de mari. În mijlocul fiecărei rondele se pune o jumătate de prună și se modelează aluatul împrejurul ei, pentru a se obține niște bulgărași. Se apasă pe marginile aluatului, pentru a se lipi bine și a nu se desface. Se pun găluștele la fiert, iar când urcă deasupra, înseamnă că sunt gata. Se scot și se zvântă. Se pregătește dinainte un amestec de pesmet, zahăr și vanilie, care se prăjește puțin în unt, dar fără să se caramelizeze zahărul. Se trec găluștele prin acest amestec și se așază pe platou.

- rețetă culeasă din Prejmer, județul Brașov, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume