Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghizmană sau bismană (rețetă de jucat la Paparude)

A treia joi după Rusalii. Zi de jucat. De ritual. De paparude. Să vină ploaia, să ne ude. Divinitate precreștină, dacică, se pare, ea e femeia care-și înfășoară trupul gol în crengi și frunze. Și dansează. Invocă ploaia și fertilizează.

07 Iulie 2016, 07:22

Zic unii că din vremea dacilor se face coptura asta tainică. Ghizmana. Tot din ingrediente adunate, din casă-n casă, de copii. Femeia care-o pregătește se cere-a fi curată. Fără păcat. Și fără pată. Din ce au strâns copiii, ziua toată, ea va găti ghizmana-nmiresmată. Și tu poți s-o gătești!

Spargi ouăle și le așezi într-un castron, cu zahărul pisat, după plăcere. Bați bine. Până spuma începe să se-albească.

Pui făină și-amesteci tot, întruna până se-ngroașă ca o cremă. Mai pui miroazne și iar o subțiezi, cu lapte căldicel. Amesteci iute, să spumeze, și-arunci în vas o lingură de unt. Și torni cu grijă într-o tavă unsă.

Cuptorul trebuie să fie cald. Iar coacerea se face iute. Să se lege ingredientele, să nu mai joace, ca paparuda care semne face ploii să-nceapă iar din cer a curge. Ei, și când s-a copt, satul întreg chemat e să se-nfrupte. Rețeta, pe-ndelete scrisă, o afli și în prima care pe care-i scris așa: „Bucătărie română”. 1865. București. Ediție a tipografului Christ Ionnin.

„BISMANA-PRAJITURA
Sparge opt oua; pune-le intr-un castron cu zahar pisat dupa placere; bate pana ce va incepe sa se albeasca; pune apoi faina, tot amestecand, pana ce se va ingrosa ca o crema; rade d-asupra coaja de lamaie si bate inainte mult pana se albesce. Toarna lapte caldicel, tot amestecand, pana ce se subtia ca un lapte gros. Amesteca atunci iute ca sa faca spume, arunca in intru o lingura de unt; varsa indata intr-o tava unsa; si pune in cuptor care trebue sa fie cald. Fiindca coacerea se face iute si trebue servita calda si pe tava, se face cand se serva supa.”

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei