Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)

In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se deosebeste aceasta de volumele tiparite cu numai cativa ani mai inainte, in epoca, de trei boieri-carturari moldoveni (Negruzzi & Kogalniceanu si postelnicul Manolachi Draghici).

18 Ianuarie 2015, 06:59

Primul raspuns si cel mai la indemana a fost acela ca, in vreme ce pentru citatii "invinuiti" gastronomia era o pasiune (hobby de prima mana, de altfel), cu Maria Maurer ne apropiem de profesionalizarea acestei indeletniciri. Nu, autoarea nu era bucatareasa, dar se stie ca preda la un pension de fete, unde cursurile de menaj (si bucatareala) erau obligatorii.

In al doilea rand, aceasta este prima culegere de retete redactata in tara, care respecta structura cartilor de bucate europene (cea a postelnicului nu este decat o traducere!).

In al treilea rand, si sa nu fi fost aceste "intaietati", tot ramane prima carte de bucate tiparita la Bucuresti. Nu stiu cu ce va fi obisnuit Maria Maurer sa-si indulceasca oaspetii, dar eu, daca ar fi sa fie, as alege dintre toate prajiturile timpului pe cea care urmeaza. Cu putina indemanare si descifrand pas cu pas reteta, cred ca as reusi sa gatesc si eu "Casa de viespe", asa cum ne-a lasat-o mostenire autoarea.

"Bate 6 ouă întregi, 4 gălbenușuri cu o jumaătate oca de făină și puțintică sare, bine; apoi toarnă o litră de lapte, trei linguri drojdii de bere bună, groasă, 25 dramuri stafide negre fără smburi; amestecă-le toate la un loc ș-o lasă să se dospească.

Pe urmă înfierbântă în tigaie de ochiuri, în fieșcare despărțitură câte o linguriță de unt, pune în fiecare câte o lingură de cocă, rumenește-le pe o parte, întoarce-le pe cealaltă; după ce s-au rumenit, scoate-le pe o sita, pune alt unt și cocă până se isprăvește; apoi dă-le cu zahăr presărat, calde, la masă."

- rețetă din volumul „Carte de bucate. 190 de rețete alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice” de Maria Maurer (1847), ediția retipărită, cu o prefață de Simona Lazăr, în 2006, de Editura Jurnalul

Alte rețete recomandate:

{module 740}

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume