Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gogoși umplute, cu sos de vin (rețete românești pe gustul tău)

Ei, au rămas în urmă toate copturile Crăciunului și ale Revelionului. La câți veniră în ospeție zilele acestea, m-aș fi mirat să vă fi rămas ceva, doar vă știu pe toate de gospodine vrednice și pricepute la învârtit cornulețele cu gem și la împletit colăcei.

03 Ianuarie 2016, 15:37

Ca să rămânem în alonja sărbătorii – și să gătim ceva mai iute un preparat dulce de-mbiat sufletul zburdalnic al fiecăruia dintre noi, vă învăț azi cum se prepară gogoșile în sos de vin.

Ai trebuință-ntâi de o făină bună și-abia cernută (1,200 kg), de 15 ouă, 4 căni cu zahăr și 3 căni de lapte. drojdie - cât o nucă, vin roșu - un litru, coajă rasă de lămâie, vanilie (o jumătate de baton sau o esență), nuci - 300 g, unt, tot pe-atât, și 600 g de marmeladă bună. Sare.

Toată făina o amesteci cu 7 ouă, o cană de zahăr, laptele tot, drojdia, sarea și coaja de lămâie. Frămânți un aluat și-l lași ca să dospească. Întinzi din el mai foi din care tai bucăți egale (cât de cât). Le umpli cu marmelada amestecată bine cu zahăr (100 g) și nucă măcinată (200 g). Lipești pe margini, să țină umplutura bine. Tăvălești gogoșelele umplute prin unt topit și nucă măcinată și-apoi le pui în tavă, să le coci, pentru un sfert de ceas sau pe-ntrecute.

Sosul îl faci din vin și ouă, zahăr și arome. Pe foc pui vasul și amesteci bine, cu lingura de lemn, până ce simți că-i crema omogenă și spumoasă. O torni peste gogoșile fierbinți, pe care-ai prsărat un pic de zahăr (ori o așezi alături, într-un bol, să-nmoaie-ntrânsul fiecare) și-aduci la masă.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei