Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gogoși umplute, cu sos de vin (rețete românești pe gustul tău)

Ei, au rămas în urmă toate copturile Crăciunului și ale Revelionului. La câți veniră în ospeție zilele acestea, m-aș fi mirat să vă fi rămas ceva, doar vă știu pe toate de gospodine vrednice și pricepute la învârtit cornulețele cu gem și la împletit colăcei.

03 Ianuarie 2016, 15:37

Ca să rămânem în alonja sărbătorii – și să gătim ceva mai iute un preparat dulce de-mbiat sufletul zburdalnic al fiecăruia dintre noi, vă învăț azi cum se prepară gogoșile în sos de vin.

Ai trebuință-ntâi de o făină bună și-abia cernută (1,200 kg), de 15 ouă, 4 căni cu zahăr și 3 căni de lapte. drojdie - cât o nucă, vin roșu - un litru, coajă rasă de lămâie, vanilie (o jumătate de baton sau o esență), nuci - 300 g, unt, tot pe-atât, și 600 g de marmeladă bună. Sare.

Toată făina o amesteci cu 7 ouă, o cană de zahăr, laptele tot, drojdia, sarea și coaja de lămâie. Frămânți un aluat și-l lași ca să dospească. Întinzi din el mai foi din care tai bucăți egale (cât de cât). Le umpli cu marmelada amestecată bine cu zahăr (100 g) și nucă măcinată (200 g). Lipești pe margini, să țină umplutura bine. Tăvălești gogoșelele umplute prin unt topit și nucă măcinată și-apoi le pui în tavă, să le coci, pentru un sfert de ceas sau pe-ntrecute.

Sosul îl faci din vin și ouă, zahăr și arome. Pe foc pui vasul și amesteci bine, cu lingura de lemn, până ce simți că-i crema omogenă și spumoasă. O torni peste gogoșile fierbinți, pe care-ai prsărat un pic de zahăr (ori o așezi alături, într-un bol, să-nmoaie-ntrânsul fiecare) și-aduci la masă.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume