Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)

Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașata de "iubitele-i eleve", încât în anul 1847 termină de scris pentru ele o primă culegere de rețete - și asupra ei ne vom opri.

15 August 2018, 04:32

Culegerea a trecut apoi din mana in mana, sub forma manuscrisa, pentru ca apoi, la indemnul mai multor "cocoane cinstite si intelepte", avea sa ajunga la tipar.

Se numea Maria Maurer. Era, probabil, profesoara de pension in Bucurestiul miezului de ev XIX. Si avea sa fie autoarea primei culegeri de retete "cu masurile Tarii Rumanesti". Și fiind azi cea mai sfântă zi din calendar, dedicată Maicii Domnului, hai să ne amintim cu drag și de această Marie din istoria gastronomiei românești.

Cartea, din care am extras azi o reteta, avea subtitlul: "coprinde 190 ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate, si cum se pastreaza, lucruri de iarna toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice". Cu ea se face inceputul.

Dar să aflăm și rețeta promisă:

După ce ai scos iepurelui cojocul, l-ai despintecat și l-ai grijit; opărește-l cu apă fiartă și mai silește-te prin ajutorul cuțitașului să-i scoți încă o piele; apoi împănează-l cu slănină, sară-l și frige-l în frigare. Pe urmă rumenește o lingură de făină și o lingură de unt, toacă vreo șase sardele desărate și curățate de solzi și de oase, cu o ceapă, nițică frunză de pătrunjel, și o coajă de lămâie bine mărunțită, pune-le în rântaș, prăjește-le puțintel, toarnă zeamă de carne, acrește cu zeamă de lămâie și lasă-l să scază. Scoate iepurele din frigare, taie-l în bucățele, pune-l în sos, mai fierbe-l puțintel, apoi dă-l la masă.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume