Iepure la cuptor, cu sos de smântână
În Bucovina, smântâna - bat-o vina! - e cea dintâi în toate. Și-n bucate! Sau, mă rog, în bucate vine mai la urmă, când toate-s așezate, să-i dea catifelare, aromă, gust, savoare, parfum de sărbătoare. În sosul de smântână îmbăiat. în Bucovina, eu un iepure-am aflat.
07 Septembrie 2016, 19:16
Pentru acest preparat vom folosi spinarea și picioarele - cele de dinapoi - ale unui iepure frăgezit și bine marinat. Se împănează carnea cu bucăți de slană afumată. Se-așează într-o tavă cu grăsime și cu puțină apă. Și apoi se dă la cuptor, să se frigă încetișor.
Vom unge din când în când carnea cu sosul ce se formează în tavă. Când carnea este gata și-o vezi că-i rumenită se scurge sosul într-o cratiță. Se-adaugă o ceașcă de smântână, amestecată doar c-o linguriță de făină. Și se mai fierbe câteva minute.
Se taie carnea friptă în felii și se adaugă în sos. Și-apoi, pe foc, vreo câteva minute....
Aceasta e rețeta dintr-un cap în altul. Doar voie bună să aveți și-un... păhărel de vin!