Ascultă Radio Antena Satelor Live

Înghețata cu caise a lui Emil Frederic

Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de cofetarie pentru cofetari si particulari" (1928), "prima inghetata care se facea aici in tara pe la cofetariile mai bune era introdusa de lucratorii vienezi, vasazica inghetata vieneza.

09 Iunie 2015, 03:54

Se tinea in serbetiere si se servea la clienti pe farfurii. (...) Mai pe urma cofetarul Giovani a inceput sa faca inghetata napolitana. Aceasta se facea in forme mici de cositor, aduse tot de la Viena. Fiind frumoase la vedere, clientii cereau napolitana si bineinteles ca toti cofetarii au fost obligati sa se conformeze cerintelor publicului. (...) Aceasta a durat pana cand a inceput sa se faca inghetata si la cafenele, unde nu se intrebuintau forme, ci o serveau direct din serbetiera. De atunci si cofetarii au revenit la obiceiurile vechi...”

Reteta zilei de astazi a fost aleasa tocmai din citatul manual al lui Emil Frederic: Inghetata de caise.

Caisele trebuie sa fie coapte bine, moi de tot. Se scot samburii si se trec printr-o sita sau ciur. La un kilogram de compozitie se ia jumatate de kilogram de caise. Se piseaza vreo cinci, sase migdale amare cu putina apa care se adauga; asemenea si doua lamai. Se potriveste ceva mai slab in grade, deaoarece caisele sunt grase, adica nu contin zeama, ci numai pulpa. Se pune si putina sare de lamaie si putina culoare rosie, ca sa aiba o culoare rosie pala. Dupa ce este strecurata, ii pui putin rom. Freci bine compozitia intr-o serbetiera asezata pe gheata, iar cand s-a ingrosat si e inchegata bine, o dai la racitor.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume