Înghețata cu caise a lui Emil Frederic
Cine a adus înghețata în Țara Românească? La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de cofetarie pentru cofetari si particulari" (1928), "prima inghetata care se facea aici in tara pe la cofetariile mai bune era introdusa de lucratorii vienezi, vasazica inghetata vieneza.
09 Iunie 2015, 03:54
Se tinea in serbetiere si se servea la clienti pe farfurii. (...) Mai pe urma cofetarul Giovani a inceput sa faca inghetata napolitana. Aceasta se facea in forme mici de cositor, aduse tot de la Viena. Fiind frumoase la vedere, clientii cereau napolitana si bineinteles ca toti cofetarii au fost obligati sa se conformeze cerintelor publicului. (...) Aceasta a durat pana cand a inceput sa se faca inghetata si la cafenele, unde nu se intrebuintau forme, ci o serveau direct din serbetiera. De atunci si cofetarii au revenit la obiceiurile vechi...”
Reteta zilei de astazi a fost aleasa tocmai din citatul manual al lui Emil Frederic: Inghetata de caise.
Caisele trebuie sa fie coapte bine, moi de tot. Se scot samburii si se trec printr-o sita sau ciur. La un kilogram de compozitie se ia jumatate de kilogram de caise. Se piseaza vreo cinci, sase migdale amare cu putina apa care se adauga; asemenea si doua lamai. Se potriveste ceva mai slab in grade, deaoarece caisele sunt grase, adica nu contin zeama, ci numai pulpa. Se pune si putina sare de lamaie si putina culoare rosie, ca sa aiba o culoare rosie pala. Dupa ce este strecurata, ii pui putin rom. Freci bine compozitia intr-o serbetiera asezata pe gheata, iar cand s-a ingrosat si e inchegata bine, o dai la racitor.