Ascultă Radio Antena Satelor Live

Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)

Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Anume acea piesă de instrumentar casnic!

25 Iunie 2018, 04:17

Şi că este aşa, ne-a lăsat mărturie scrisă publicistul şi "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbaşa, în a sa "Dictatură gastronomică" (la reeditarea căreia m-am învrednicit într-o vară trecută). Pentru deliciul textului (şi-al îngheţatei) vă dau şi eu reţeta bacalbaşiană (de-o fi existând cuvântul! - de nu, îl inventăm noi).

"Pune într-o tingire sau cratiţă bine smălţuită un litru de lapte şi o jumătate de baston de vanilie, 375 g zahăr, 7 gălbenuşuri. Amestecă totul, pune la foc şi amestecă mereu cu o lingură de lemn, ca să nu se taie până începe a se îngroşa (când începe a face bobiţe pe deasupra, deşart-o în castron); lasă să se răcească, pune în sorbetieră, acoperă cu capacul ei (să nu o umpli). Aşezi sorbetiera într-un ciubăr cu gheaţă şi sare şi începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera şi dezlipeşti cu o lopăţică de lemn crema care începe a se lipi de pereţii sorbetierei. Scutură puţin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârteşte iar 10 minute, descoperă, dezlipeşte, scutură, acoperă iarăşi şi urmează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operaţie, trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la ciubăraş, ca să curgă apa şi să adaugi gheaţă tăiată bucăţele şi sare. Când îngheţata este gata, scoţi iarăşi toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheaţă, scoţi faşa din mijlocul vasului ce conţine îngheţata, acoperi cu un şervet şi o laşi la un loc răcoros, până ce o dai la masă".

Deşi metoda pare oarecum primitivă, este şi astăzi sigură pentru pregătirea în casă a îngheţatelor care să ne răcorească zilele toride de vară... Măcar ştim sigur că nu vor fi pline de e-uri şi conservanţi!

- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantin Bacalbașa. cu o prefață și adnotări de Simona Lazăr (Editura Cartex, 2009)

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume