Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iuțică de raci, ca-n Licuriciu (rețete românești pe gustul tău)

Ce vremuri erau odinioară! Chipul mătușii Ioana a lu Moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umple de zâmbet când își aduce aminte de bucatele de demult, așa cum se găteau în vremurile de „sărăcie”, dar pline de bucurii ale copilăriei și tinereții dumisale. Și ce ritualuri erau atunci! ... Și ce rețete! Iat-o, bunăoară, pe aceasta: iuțică de raci. Racii fiind ardeii roșii specifici Olteniei, cu carne subțire și pieliță tare.

11 Februarie 2016, 22:42

Se coc ardeii (racii) pe plită sau pe flacăra de aragaz. Dacă sunt ardei uscați, se trec prinn flacără puțin, ca să prindă miros de copt. Se pisează usturoi și ardei într-o piuliță, se freacă apoi cu ulei și i se adaugă apă fierbinte, pentru că e foarte iute.

În zeama aceasta se întinge cu mămăligă caldă sau cu preznă (pâine), iar de multe ori în loc de lingură se folosește un ardei uscat.

În alt fel, iuțica se face fierbând separat șapte-opt ardei, până le scade zeama și rămâne puțină. Se pisează usturoi deoparte. Se face o mămăligă și în zeama „scurată” (scursă) de la ardei se amestecă bine usturoiul pisat și puțin oțet și apoi se întinge cu mămăligă.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Licuriciu, județul Teleorman.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei