Kugelhopful „casei Bacalbașa”
Vasul în care se pregăteşte kugelhopful te face să te gândeşti fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, într-o enciclopedie din secolul al XVIII-lea «kouglof» însemna «bonetă turcească».
13 Ianuarie 2016, 08:42
În Ţările de Jos, acestui... hai să-i zicem cozonac i se mai spunea chiar «turban». În Franţa, reţeta a fost adusă la Versailles de Regina Maria-Antoaneta.
Cât despre forma în care se pregăteşte - tronconică şi cu caneluri de jur împrejur, având o gaură în mijloc - ea a rămas neschimbată din secolul al XVI-lea, însă forme asemănătoare (care permiteau o coacere uniformă) existau încă din perioada Imperiului Roman. Pentru jurnalistul Constantin Bacalbașa, autorul ”Dictaturii gastronomice”, aceasta este, simplu, prăjitura casei.
Să treci prin sită, într-o cratiţă, 100 g de făină. Faci în mijloc o gaură, pui acolo 25 g de drojdie de bere subţiată în 150 ml de lapte călduţ, mai pui 160 g de unt, puţină sare, 3 ouă întregi şi o lingură de supă plină cu zahăr pisat.
Amestecă aceste lucruri cu vârful degetelor, apoi împreunează repede cu făina. După ce s-a făcut bine amestecul, adaugă şi 100 g de stafide. Umple pe jumătate forma specială care are o ridicătură la mijloc pentru ca aluatul să facă o gaură. Această formă să fie untată. Ţine la loc călduros.
Când aluatul a crescut până la marginea formei, pui la cuptor domol.
Să se coacă cel puţin un ceas.